Eşsiz bir mimari malzeme: Kerpiç
Kerpiç yüzyıllardır konut, kümes, okul ve cami gibi farklı yapıların malzemesi olarak kullanılmaktadır. Üretim aşaması son derece basit olan toprak ile saman karışımının su ile yoğrularak güneşte kurutulmasından elde edilir. Peki, tarihi MÖ X. yüzyıla kadar dayanan, 20. yüzyılda tekrar popüler olan ve bu zamana kadar kullanılan kerpiç nedir, niçin ve nasıl kullanılır?
Önceki Resimler için Tıklayınız
📌 Ülkemizde en çok kullanılan kerpiç yapı sistemi, kerpiç tuğlalar ile duvarların örülmesi şeklindeki sistemdir.
📌 Kerpiç tuğlaları imal etmek için ahşap kalıplar gerekir. Balçık hamuru kuvvetli bir savurma ile kalıp içine oturtulur ve dikdörtgen prizması şeklinde üretilmeye başlanır.
Balçık hamuru: Kerpiçi oluşturmak için toprağın içine çeşitli materyaller katılarak oluşturulmuş bir çeşit çamur.
📌 Kerpiç hamuru, kalıba doldurulduktan sonra kalıp kaldırılır ve kurutma mahalline taşınır. Orada hafif sallayarak kalıp içindeki şekillenmiş kerpiç tuğlası kolaylıkla çıkarılır ve kurumaya terk edilir.
📌 Kerpiç tuğlaların çatlamasını önlemek için ot, saz, saman gibi maddelerle üzeri örtülür. Biraz kuruduktan sonra tuğlalar dik bir şekilde oturtulur, bekletilir.
📌 Kuruyan kerpiç tuğlaları ile duvarlar örülmeye başlanır.
📌 Günümüzdeki yapım sistemlerinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri insanları tekrar kerpiç yapıya yöneltmiştir.
📌 Modern yapı sistemleri ile karma bir şekilde kullanımları da bulunur.
📌 Kerpiç yapı, modern bir şekil alarak sıkıştırılmış toprak (Rammed Earth) olarak varlığını sürdürür.
📌 Sıkıştırılmış toprak, toprağın içindeki katmanların belirlenerek kalıplar içerisinde sıkıştırılması ile oluşur.
📌 Avrupa, Amerika ve Avustralya gibi ülkelerde pek çok yaşam alanı bu yöntem kullanılarak inşa edilir.
📌 Katmanlı görünümü ile büyük bir estetik görünüme sahip olan sıkıştırılmış toprak yapılar, yapımının ucuzluğu nedeni ile tercih edilir.