Dünyaca ünlü 10 yapının yapım aşamasındaki fotoğrafları ve hikayesi
15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Eyfel Kulesi, Özgürlük Anıtı… Dünyanın her köşesinden insanlar, bu mimari yapılar için kilometrelerce yol kat ediyor. Peki, bu meşhur yapıların inşa aşamasına dair bir fikriniz var mı? Ya da nasıl inşa edildiğine? Sizleri, 10 meşhur yapının geçmişine doğru kısa bir yolculuğa çıkartıyoruz.
Bir şehrin iki ayrı yakadan oluşması, elbette büyüleyici olduğu kadar zorlukları da beraberinde getiriyordu. İki kıta arasında geliş gidişlerin artması yeni bir ihtiyacı doğurmuştu. Boğaz'ın üzerinde vapurlarla karşıdan karşıya geçmenin yanında İstanbul'a artık bir de köprü gerekiyordu.
Avrupa ve Asya kıtalarını ayıran Boğaz'dan karşıdan karşıya kolayca geçebilme fikri, yüzyıllar boyunca çekiciliğini korudu.
Bilinen en eski Boğaz geçişi, MÖ 511 yılında gerçekleştirildi. İskit seferine çıkan Pers Kralı Darius'un 700 bin kişilik ordusu, gemilerin yan yana getirilmesiyle oluşturulan yüzer köprü ile Trakya'ya geçti.
1940 yılında Nuri Demirağ'ın girişimiyle, Türk mühendisler ve Amerikalı uzmanlar tarafından boğaz köprüsü projelendirilmiş ve bu işe talip olunmuştur. Ancak, dönemin iktidarı tarafından "Boğaz'a köprü olmaz, yıkılır" denilerek, bu teklif reddedilmişti.
20'inci yüzyılın ikinci yarısında İstanbul'un hızla gelişmesi ve Avrupa-Asya arasındaki geçişlerin artışı, Boğaz'a köprü yapılmasını zorunlu hale getirdi.
ÜÇ YILDA TAMAMLANDI
1967'de alanda uzmanlaşmış dört mühendislik firmasından yeni bir proje hazırlamaları istendi ve en uygun öneriyi yapan Freeman Fox and Partners adlı İngiliz firmasıyla 1968'de anlaşma imzalandı. Köprünün inşaatına 1970 yılında başlandı. Anlaşmaya göre, inşaatın maliyeti 21.774.283 Amerikan Doları'dır. İnşaat üç yılda tamamlandı ve 29 Ekim 1973'te, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 50'inci yıl dönümü şerefine devlet töreniyle hizmete açıldı.