Dünyanın en büyük 10 çölü
Dünyada sürüngenlerin yaşamadığı tek yerin Antarktika olduğunu biliyor muydunuz? Ya da dünyanın tatlı su kaynaklarının yüzde 70'inin burada olduğunu? Sizler için dünyanın en büyük 10 çölünü derledik.
Giriş Tarihi: 28.11.2018
13:20
Güncelleme Tarihi: 29.11.2018
11:45
Sahra çölü, 2,5 milyon yaşındadır. Atlas Okyanusu kıyılarından Kızıldeniz kıyılarına kadar uzanmaktadır. Erg ismi de verilen kum çölü, genel kanının aksine tüm çölün yalnızca beşte birini kaplamaktadır. Onun dışında kalan alanlar kaya ve molozlardan oluşmaktadır.
Arabistan Çölü ya da Arap Çölü, Batı Asya'da bulunan bir çöldür. Yemen'den Basra Körfezi'ne ve Umman'dan Ürdün ve Irak içlerine kadar uzanan geniş bir alanı kaplar. 2.330.000 kilometrekare alanı ile Arap Yarımadası'nın çoğunu kaplayan bir alana sahiptir.
Merkezinde bulunan Rubülhali Çölü, dünyanın en büyük sürekli kum alanlarından biridir. Kırmızı kum tepeleri ve ölümcül bataklıklar içermesine rağmen Ceylan, antilop, kum kedisi ve dikenli kuyruklu kertenkele gibi bazı hayvanlar bu ortama uyum sağlamışlardır. İklim son derece kurudur ve sıcaklıklar aşırı sıcak ve mevsimsel gece donmaları arasında değişmektedir.
Gobi Çölü, Orta Asya'da, Çin'e bağlı Sin-Kiang ve Kansu eyaletlerinin yakınlarındaki bölgeleri de içine alan en geniş çölüdür. Güneyde Altun Dağ, Bei ve Yin Dağları, batıda Tanrı Dağları, kuzeyde Altay ve Hangay Dağları yer alır.
Dünyanın beşinci büyük çölüdür. Çakıllı düzlük araziler ve kayalıklardan oluşmaktadır. Bazı yerleri kum, bazı yerleri çakıllarla kaplı olan Gobi Çölünde, bitki örtüsü dikenli çalı ve küçük otlardan ibaretir. Akarsu hemen hemen hiç yoktur. Çölde yalnızca orta büyüklükte tuzlu göllere rastlanır.