Arama

Dünyanın en ünlü fotoğrafçıları

Anlık bir hafızanın sonsuza kadar saklandığı yerdir fotoğraflar.Geçmişi yarınlara taşıdıkça bazı görüntüler, uzun süreler yerini korumaya başlar. Bu görüntülerin sahipleri de birçok sanatçı içerisinde öne çıkmayı başarmıştır. İşte, dünyaca ünlü fotoğrafçılar...

  • 1
  • 61
Steve McCurry
Steve McCurry

Steve McCurry, dünyanın en ünlü fotoğrafçıları denildiğinde akla ilk gelmesi gereken isimlerden birisidir. Ünlü eserleri ile dünyanın pek çok noktasında yankı uyandırmayı başaran Steve, daha çok National Geographic fotoğrafçılığı ile biliniyor.

1950 yılının 24 Şubat'ında dünyaya gelen sanatçı, eğitim hayatına ilk olarak Pensilvanya Eyalet Üniversitesi Sanat ve Mimarlık Koleji'nde adım atmış. Ardından da "The Daily Collegion" gazetesinde serbest foto muhabirliği yaparak kariyerini devam ettirmiş.

Eski gelenekler, sevincin özü, insanlık mücadelesi, çatışmalar ve kaybolmaya yüz tutmuş kültürler, sanatçının fotoğraflarında yansıtmak istediği motiflerdendir. Özellikle iç savaşı gözler önüne serdiği için World Press Photo, Ulusal basın Fotoğrafçıları ve Robert Capa Altın Madalyası gibi pek çok yarışma ödülü bulunuyor. "Portreler", "Güney Güneydoğu", "İmparator Yolu" ve "Muson" ise yayınlanmış kitaplarıdır.

Asıl fotoğraf macerasına ise 1979 yılında gitmeye karar verdiği Hindistan yolculuğu ile başladı. Kaçak yollarla Pakistan'a geçerek Afganistan-Pakistan sınırındaki mülteci kampında çalışırken 12 yaşlarındaki Afgan kızı "Sharbat Gula'nın fotoğrafını çekerek gizemli başarısını tüm dünyaya duyurdu. 1984'te Pakistan'da çekilen bu fotoğraftaki kızı (Sharbat Gula) 17 yıl boyunca arayan Steve, sonunda 2002 yılında onu buldu.

  • 4
  • 61
Jimmy Nelson
Jimmy Nelson

1967 yıllarında İngiltere'nin Kent şehrinde dünyaya gelen Jimmy Nelson, sanatsal fotoğrafları ile öne çıkmayı başaran fotoğrafçıların diğer bir ismi. Henüz 19 yaşındayken Tibet yolculuğuna çıkan sanatçının fotoğrafçılık hikayesi, yanına aldığı küçük fotoğraf makinesi ile başladı.

50 yıllık kamerası ile dünyanın pek çok kabilelerini dahi gezme fırsatı bulabilen Nelson, Pakistan-Hindistan arasında devam eden ve Afganistan'da yaşanan Rus baskısını dahi çekebilmeyi başardı. Güney Amerika, Asya ve Afrika'da eğitim gören sanatçının aynı zamanda "Çin Edebi Portreler" adlı bir kitabı mevcut.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN