Arama

Dünyanın seyrini değiştiren çizimler

Zaman geçmişten bugüne birikimle ilerler. Bugün hayatımızı kolaylaştıran birçok detay geçmişte bir yerlerde saklanmıştır. Mağara duvarlarındaki resimlere bile baktığımızda şimdiyi görmek mümkündür. Sizler için dünyayı değiştiren o çizimleri listeledik.

  • 1
  • 19
Sifonlu Tuvalet – John Harington, 1596
Sifonlu Tuvalet – John Harington, 1596

İşte, ilk sifonun eskiz planı. Dünyada her gün milyarların kullandığı sifon bu taslaktan sonra ortaya çıktı. Sonradan Sir ünvanı alan John Harington icadını kraliçeye sunduktan sonra başlarda pek benimsenmedi. Günümüzdeyse lavabolarımızın vazgeçilmez unsuru haline geldi.

  • 2
  • 19
Grafik Çizelge – William Playfair, 1786
Grafik Çizelge – William Playfair, 1786

Gazetelerde, televizyonlarda karşımıza çıkan ekonomik artış, düşüş vb. grafiklerin temeli bu göstergeye dayanıyor. Yatay ve dikey eksenlerde yıllara göre değişen miktarlar ilk defa William Playfair tarafından çizelgeye döküldü. Bu çizim 1700 ve 1780 yılları arası, Danimarka ve Norveç ile yapılan ithalat ve ihracatın dökümü gösterilmiş.

  • 3
  • 19
Chauvet Mağarası – Güney Fransa
Chauvet Mağarası – Güney Fransa

Dünya üzerinde keşfedilmiş en eski çizimlerin yer aldığı bu mağara, 18 Aralık 1994 yılında Fransa'da bulundu. Mağaranın tarihi MÖ 30 bin yıllarına dayanıyor. İçeride mağara ayısı, mamut, woolly rhinoceros (dev gergedan) gibi bugün nesli tükenmiş hayvanların kemikleri de bulunmuş. Mağaranın sakinleri duvara at, gergedan, aslan gibi hayvanların resimlerini büyük bir ustalıkla çizmişler. Bu çizimlerin gençleri avcılık becerilerinde etkilemek ve eğitmek için yapıldığı düşünülüyor.

  • 4
  • 19
El Castillo – İspanya
El Castillo – İspanya

En eski duvar çizimleri,aralarında Altamira, El Castillo ve Tito Bustillo'nun da bulunduğu 11 mağara 2012 yılında keşfedildi. Bu çizimler, 40 bin 800 yıl önceye dayanan desenler kırmızı noktalardan oluşuyor. Ancak bunlar Chauvet Mağarası'ndaki kadar düzgün figürler ve net resimler değil. İki keşif de insanoğlunun tarihi açısından önemli bulgular içeriyor. 41 bin yıl önce Avrupa'da insanların evrimsel kuzenleri Neandertaller hüküm sürüyordu. Bu bulgular onların yetenekleri ve yaşamlarıyla ilgili bilgileri ortaya çıkaracak.

  • 5
  • 19
Rosetta Taşı
Rosetta Taşı

Napolyon'un 1798 yılındaki Mısır Seferi sırasında tesadüfen bir Fransız askeri tarafından bulunan bu taş sayesinde Hiyeroglif yazının sırları çözülmüş. Üç ayrı Mısır tapınağında okunabilmesi amacıyla üç ayrı dilde yazılan taş sayesinde Mısır halkı, Mısır asilleri ve Yunanlılar yapılan antlaşmayı okuyabilmişler. 1814 yılında İngiliz Thomas Young taşın Yunanca kısmıyla yaptığı kıyaslamalar sonucunda Eski Mısır' dillerini çözmüş böylece "Egyptology" yani böylece Eski Mısır bilimi doğmuş. İnsanlık tarihinin önemli bir kısmına bu yazıt sayesinde ışık tutulmuş. M.Ö 196 yılına tarihlenen Rosetta günümüzde British Museum'da sergilenmekte.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN