Arama

Evde Osmanlı şerbetleri nasıl yapılır?

Çekici renkleri, güzel tatlarıyla dünya çapında haklı bir ünü olan Osmanlı şerbetleri günümüz doğallığı ile ön plana çıkıyor. Bu lezzetli ve faydalı içecekler, meyve, baharat ve çiçek özlerinden yapılır, şifalı içecekler olarak görülüp hastalıklara ilaç, dertlere deva olarak kullanılır. Osmanlı şerbetleri, gazlı içeceklerin aksine vücuda yarar sağlar. Kimi şişkinliği giderir kimi vücuttan ödem attırır. Peki, sağlık deposu olan asırlık Osmanlı şerbetlerini evde yapmak ister misiniz?

  • 1
  • 18
GÜLHATMİ ŞERBETİ
GÜLHATMİ ŞERBETİ

Gülhatmi, Saray ve İstanbullular tarafından özellikÇok eskiden beri bu çiçek saray, köşk, konak ve tüm İstanbulluların bahçelerinde mutlaka yetiştirilmiştir.

Taze ve kurutularak da kullanılan bu çiçek, şerbet ve reçel yapımının yanı sıra saray hekimleri tarafından ilaç ve macun yapımında kullanılmıştır. Kurutulan çiçekler balgamı söktürmek için içilmiş, lapası yapılıp ağrıyan ve şişen bölgelere sarılmış ve göz kanlanması için banyosu yapılmıştır. Özellikle Ege'de gülhatminin şerbet mayası ve reçeli yapılmakta, bazı yemeklere de şifalarından yararlanmak için konulmaktadır.

Hatmi çiçeğinin faydaları nelerdir?

Hatmi çiçeği, mide rahatsızlıklarına karşı etkili bir bitkidir.

Enfeksiyonlara karşı iyi bir savaşçı olan Hatmi çiçeği, özellikle soğuk algınlığında ve gripte etkilidir.

Yapraklarının ağrı kesici etkisi olduğu bilinmektedir.

  • 2
  • 18
MALZEMELERİ
MALZEMELERİ

4 çorba kaşığı gülhatmi kurusu

6 çorba kaşığı şeker

7 su bardağı su

Yarım limon suyu

Üzeri için

1 çorba kaşığı hafif sotelenmiş dolmalık fıstık veya susam

  • 3
  • 18
TARİFİ
TARİFİ

Gülhatmiyi suya koyun, 15 dakika kaynatın, sonra bu suyu süzün, suyuna şeker koyup biraz daha kaynatın, 1 çorba kaşığı limon suyunu ilave edin ve bir taşım kaynatın.

Altını kapatın, soğutup sürahiye koyun, üzerini biraz dolmalık fıstıkla süsleyip servis edin.

  • 4
  • 18
DEMİRHİNDİ ŞERBETİ
DEMİRHİNDİ ŞERBETİ

Demirhindinin anayurdunun, eski adı ile Habeşistan, şimdiki adıyla Etiyopya olduğu ve buradan Hindistan'a ve diğer tropikal ülkelere yayıldığı bilinmektedir. Osmanlı döneminde, İstanbul'da gerek şerbetçi dükkanlarında gerekse seyyar şerbetçilerde demirhindi şerbeti muhakkak bulunurdu. Demirhindi sadece şerbette değil, zamanla yemeklerde, çorbalarda, turşularda ve salatalarda da kullanılmıştır. Sağlığa son derece yararlı olmasından olsa gerek, Osmanlı masraf defterlerine baktığımızda, alınan malzemelerin arasında en çok miktarda demirhindi olduğunu görebilmekteyiz.

Demirhindinin çok hoş bir ekşiliği olup lezzet katması nedeniyle limonun girdiği yerlerde sıkça tüketildiği bilinmektedir. Demirhindiyi, Mısır Çarşısı'ndan rahatlıkla temin edebilirsiniz.

Demirhindinin faydaları nelerdir?

Vücuttaki sıvı oranını dengeleyerek böbreklerde taş ya da kum oluşumu da engeller.

C vitamini kandaki kötü kolesterolü düşürerek damarlardaki kanın akışını kolaylaştırır.

Demirhindiden yapılan içecek karaciğeri tüm toksinler temizler.

  • 5
  • 18
MALZEMELERİ
MALZEMELERİ

1 ufak kase kuru demirhindi meyvesi
12 bardak su
2,5 su bardağı toz şeker

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN