Film karesine sızan hayatlar
Harvard'da okuyan matematik dehası Mark'ın, kız arkadaşı tarafından terkedilince tüm dünyayı etkisi altına alacak bir "Sosyal Ağ" oluşturmasını Aaron Sorkin'in yazdığı güçlü diyaloglarla bezeli senaryo ve Jeff Cronenweth'in görüntüleriyle Trent Reznor'ın müziklerini mükemmel bir uyum içerisinde birleştiren yenilikçi bir kurgu eşliğinde anlatan Fincher, 2010 yılının en önemli filmlerinden birine imza atmasının karşılığını çeşitli dünya festivallerinden toplamda 102 ödül kazanarak almıştır.
LINCOLN (2012)
Spielperg filmlerinin klasiği olarak savaş sahnesiyle açılan film, Lincoln'un başkanlık döneminin (1861-1865) neredeyse hepsini kapsayan İç Savaş döneminden bir kesit veriyor. Kuzey-Güney mücadelesi etrafında gelişen kurguda Lincoln'ün avukatlığı döneminden anekdotlar ve (kıssadan hisse) hikâye anlatma özelliğiyle tecrübelerden ders çıkardığı gösteriliyor. Bu, didaktik bir şekilde ve bir anda değil, filmin içine yedirilerek verilse de bunun bir kahraman filmi olduğu ilk yarım saatte belli oluyor.
Aile hayatından kesitler, karısı Molly ve savaşa gitmek isteyen büyük oğlu Robert'le ilişkilerinin Lincoln'un savaşla ve siyasetle ilgili karar verme sürecini etkilediği belli belirsiz ilân ediliyor. Köleliğin kaldırılma yasası tartışmaları, Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti içindeki hizipleşme, Lincoln'un liderliği, askeri başarı ve bunu izleyen barış süreci gibi girift konuları işleyen film, demokrasinin ne olduğu ya da ne olmadığı konusunda karmaşık mesajlar veriyor.
12 YEARS A SLAVE – 12 YILLIK ESARET (2013)
Film, 1841 – 1853 yılları arasında yaşanmış gerçek bir hikâyeden esinlenerek beyaz perdeye aktarılmış. Solomon Northup'un anıları ilk yayınlandığında 300 bin okuyucuya ulaşmış ve 1960 yılında yeniden basılmıştı.
İlk filmi Hunger (Açlık) ile çoğu sinemasevere göre uzun metraj sinemaya çarpıcı bir giriş yapan Steve McQueen, iki sene önce çektiği Shame (Utanç) ile de çıtasının seviyesini korumayı başarmıştı. Her iki eserinde de sanat kaygısının ağır bastığını düşündüğümüzde, yönetmenin üçüncü ve en yeni filmi olan 12 Years a Slave'in (12 Yıllık Esaret) ödül kazanmak uğruna hazırlanmış bir yapım olacağını düşünmek fazla karamsar olurdu. Elbette bu düşünce yapısı artık kendini karamsarlıktan mutlaklığa dönüştürdü: McQueen'in büyük ses getiren son filmi buram buram Amerikanlık ve (bağımsız yapım olmasına karşın) Hollywood kültürü kokan, daha çok Amerikan halkının zayıflıklarından faydalanmak üzerine kurulu tarihi bir kölelik dramı.