Hafta sonu tavsiye listesi: Ne okuyalım, ne dinleyelim, nereye gidelim?
Hafta sonunda kaliteli zaman geçirmek isteyenler için "Fikriyat ile ne okuyalım, ne dinleyelim, nereye gidelim?" başlığı altında birbirinden değerli tavsiyeleri sizlerle buluşturuyoruz. Osmanlı'nın zarafetini yansıtan bilgileri öğrenebilir, şairlerin kendi sesinden şiirlerini dinleyebilirsiniz. Güneşli bir pazar gününde Dolmabahçe Sarayı'nı ziyaret edebilir, Kerbela faciasının acı hikayesini okuyabilirsiniz. Gelin tavsiye listesine daha yakından bakalım.
ŞAİRLERİN KENDİ SESİNDEN ŞİİRLER
Şairlerin kendi şiirlerini nasıl okuduğunu merak ediyor musunuz? Çok sevdiğimiz dizelerin sahipleri, kimi zaman sesleriyle kelimelere hayat verdi. Necip Fazıl, Cemal Süreya, Orhan Veli, İsmet Özel gibi pek çok şair yalnızca edebiyatımıza eşsiz şiirler kazandırmakla kalmadı, aynı zamanda kendi sesleriyle de şaheserlerini seslendirdi. "Kaldırımlar", "Anlatamıyorum", "Ben Sana Mecburum", "Münaacat" bu şiirlerden yalnızca birkaçı. İşte usta kalemlerin sesiyle dinlemeye doyamayacağınız şiirler👇
DOLMABAHÇE SARAYI
📍 Evliya Çelebi, Seyahatname adlı eserinde Dolmabahçe Sarayı'nın bugünkü yerinde Yavuz Sultan Selim'in bir köşk yaptırdığını belirtti. I. Ahmet zamanında, mekân taşla doldurularak köşk büyütüldü. Sarayın ve yerleşimin adı da buradan geldi.
📌 19. yüzyıla gelindiğinde II. Mahmut aynı yerde yeni bir saray inşa ettirdi. Bugünkü yapı ise 1842 yılında I. Abdülmecid tarafından, Karabet Balyan'a inşa ettirildi. Sarayın yapımı 1853 senesine kadar devam etti.
📍 Dolmabahçe Sarayı'nın ana yapıları; Harem, Mabeyn, Saat Kulesi ve Dolmabahçe Camisi'dir. Tarihi yapıda, 285 oda ve 46 adet salon, 6 hamam ve 68 tuvalet bulur.
📌 Saray, 110 bin metrekare alana kuruludur. Mabeyn'deki Taht Salonu'nda Kraliçe Victoria'nın hediyesi olan 36 metrelik kubbeden sarkan dört tonluk ve yedi yüz elli ampullü kristal avize bulunur.
📍 Taht Salonu, 19 Mart 1877 tarihinde II Abdülhamid'in Osmanlı Meclisi'ni açılışına ev sahipliği yaptı. Ayrıca Harem'de, Taht Salonu'nun izlenebileceği bir koridor vardır.
📌 Harem, törenlerin yapıldığı Mavi Salon, kadınların eğlendiği Pembe Salon, Valide Sultan odaları gibi mekânlardan oluşuyor. Sarayın girişinde yer alan otuz metre yüksekliğindeki saat kulesi 1895 yılında tamamlandığı belirtilir.
📍 Dolmabahçe Sarayı'nın en görkemli bölümü devlet işlerinin yürütüldüğü Mabeyn kısmıydı. Hiçbir sarayda bulunmayan bir ihtişama ve zenginliğe sahip olan Dolmabahçe Saray'nda iç dizaynda mobilyalar, ipek halılar ve perdeler orijinal olarak günümüze gelen sarayda duvar ve tavan süslemeleri Avrupalı sanatçıların resimleri ve altın süslemeler ile donatıldı. Meşhur Hereke halıları birçok yerde kullanıldı.