İçimizdeki çocuğun resme yansıması: Naif sanat
Yayınlanma Tarihi:
10.09.2020 16:47
Güncelleme Tarihi: 10.09.2020 18:34
Saf ve yapmacıksız sanat anlamına gelen naif, genellikle eğitim görmeden kendi kendini yetiştirmiş sanatçılar tarafından üretildi. 19. yüzyılda ortaya çıkan naif sanat, 1950'lerde bir kavram olarak tartışılmaya başlandı. Göz alıcı renkleri ve çocuksu masumiyetin dışavurumuyla İkinci Dünya Savaşı sonrasının zor yıllarında özüne dönmek isteyen birey için bir kaçış yolu haline geldi. Ülkemizde de 1955'lerden itibaren yaygınlaşan bu sanat, günümüzde hala etkisini sürdürmekte... İçimizdeki çocuğa gülümseyen tablolarla birlikte naif sanatın detaylarını sizler için derledik.
1/17
SAVAŞ SONRASI SANATTA "SAFLIK" ARAYIŞI
📌İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra oluşan yıkımlar, bireyi kendisine ve çevresine karşı yabancılaştırma noktasında etken rol üstlendi. Bu yıkımın tezahürleri sanatta da kendisini gösterdi.
3/17
BATI'DA ORTAYA ÇIKAN NAİF SANAT
📌İşte tam bu esnada Batı'da temelleri 19. yüzyılda atılan ülkemize ise 1950'lerde giren naif sanat olarak adlandırılan bir akım ön plana çıktı.
5/17
📌Diğer akımlara nazaran herhangi teorik bir zeminde oluşmayan ve herhangi bir akıma tepki olarak doğmayan naif sanat, soyutluğun hakim olduğu bir dönemde kendisini gösterdi.