Arama

Karanlığı Görmek: Karanlıkta Diyalog

Andres HEINECKE 1988'de bir kaza sonucu görme duyusunu kaybeden ve nasıl davranması gerektiğini bilmeyen bir engelli ile karşılaşmasının ardından bu olaydan çok etkilenmiş ve Karanlıkta Diyalog projesinin serüveni filizlenmeye başlamıştır. İlk etapta yurt dışında başlayan Karanlıkta Diyalog Sergisi, 2013 Aralık ayından itibaren İstanbul'da da ziyaretçilere açılmıştır. 3 Aralık Engelliler Günü için biz de bu sıra dışı deneyimi sizlere tanıtmak istedik.

  • 1
  • 8
Karanlıkta Diyalog Sergisi nedir?
Karanlıkta Diyalog Sergisi nedir?

Karanlıkta Diyalog Sergisi dünya üzerinde 8 milyondan fazla insana ulaşan en önemli sosyal girişim projelerinden biri arasında yer alır. Sergi yaklaşık 60 dakika sürmektedir.

Gayrettepe Metrosu'nun içerisinde yer alan sergiye ilk girdiğinizde tüm eşyalarınızı dışarıda bırakmanız gerekir, yanınızda ne bir cep telefonu ne saat ne anahtar ne de bir cüzdan; artık yalnızsınız…. Olanca yalnızlığınızla kendinizi zifiri bir karanlıkla buluyorsunuz ve duyduğunuz tek ses: Görme engelli rehberinizin sesi.

İlk olarak rehberiniz tarafından yaşayacağınız deneyim hakkında bilgi veriliyor. Aynı zamanda dört veya beşer kişilik gruplarla sergiye katılma hakkınız da bulunmaktadır. Yaşadığınız küçük tedirginliğin ardından rehberin güven verici sesine tutunup artık şehir içinde kendinize bir yer edinme süreci başlıyor.

Ecdadın engellilere verdiği değerin tezahürü: Yıldız Sağırlar Okulu

  • 3
  • 8
Karanlıklarda bir İstanbul gezisi
Karanlıklarda bir İstanbul gezisi

İstanbul tarih boyunca birçok şair, yazar ve araştırmacının kaleminden geçmiş bir şehirdir. Sait Faik "Havuzbaşı" hikâyesinde Beyazıt Meydanı'nda sevdiği kadını beklerken, Ziya Osman Saba ise "Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi"nde Galata Köprüsü'nde yürürken İstanbul'a dair gözlemlerini ve bu şehrin insanlarını tüm güzelliğiyle konu edinmişlerdir.

Peki, her güzelliği, cıvıltısı, aydınlığı ve güneşi ve daha pek çok ayrıntısıyla romanlara, öykülere, şiirlere konu olmuş İstanbul'u bir de karanlıklar içerisinde yalnızca şehrin seslerine hâkim olarak deneyimlemek; şehir içerisinde görme engelli bireylerin çektiği sıkıntı ve sorunları bir nebze anlamak için oldukça iyi bir yöntem olarak görünmektedir.

Resulullah'ın görme engelli vekili: Abdullah bin Ümmü Mektum

Karanlıkta Diyalog'ta İstanbul'u yalnızca dinleyerek ve dokunarak yaşamanın öyküsü içerisinde buluyorsunuz bir anda kendinizi. Parklara gitmek, yazı yazmaya çalışmak, alışverişi yapmak ardından vapura binip karşıya geçmek, köprüde yürümek, İstiklâl Caddesi'nde şöyle bir gezindikten sonra tramvaya binmek yapılan etkinlikler arasındadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN