Leonardo da Vinci'nin en ünlü 7 eseri
Rönesans döneminin dahisi olarak anılan Leonardo da Vinci, gök vidasıyla ilgili yazılarını dünyanın ilk helikopteri olan VS-300'ün havalanmasından tam 450 yıl önce yazdı. O, sanatın her alanıyla ilgilenip yapıtlar tasarladı, matematik, botanik, anatomi, mühendislik, mimarlık alanlarında da araştırmalar ve icatlar yaptı. Sanat kadar bilime de eğilimi olan Leonardo, insan vücudunu tanımak, kemiklerin ve kasların çalışma şeklini öğrenmek ve insan anatomisine tamamen hakim olmak istedi. İşte Leonardo da Vinci'nin en ünlü eserleri...
Giriş Tarihi: 14.05.2020
09:36
HABERE BAŞLAMADAN ÖNCE...
Leonardo da Vinci ressamlığı ile ün salmış olsa da, o aynı zamanda parlak bir bilim insanı ve mühendisti. Son Akşam Yemeği ve Mona Lisa gibi meşhur tablolarının ötesinde, da Vinci'nin günlükleri onun anatomiden astronomiye kadar birçok farklı alanda yaptığı çalışmaları ve gözlemleri gün yüzüne çıkartıyor.
Fikirleri iddialı olsa da bilimsel kuramları ve matematik ilkelerini esas alan mantıksal hesaplamalara dayalıydı. O zaman için bu tasarımların önündeki tek engel dönemin teknolojisinin sınırlarıydı.
Da Vinci, 1489 yılında not defterine karalamalar yaparken, göklerde uçabilecek sarmal biçimli bir düzenek hayal etti.
Da Vinci havanın sıkıştırılabileceğine inanıyordu. Nasıl ki bir vida dönerek zemine saplanırsa, onun yaptığı makine de yukarısındaki havaya saplanarak yerden havalanacaktı. Günümüz helikopterine benzeyen bu sistem, uçan dev bir fırıldak gibidir.
Fakat bu makinenin çalışmasını olanaklı kılacak kadar sağlam ve hafif malzemeler o devirde mevcut değildi. Da Vinci'nin yenilikçi gök vidası yerden hiç havalanmamış olabilir ama dönen bir sarmal sayesinde uçma potansiyelini irdeleyen ilk tasarım ona aitti.
Da Vinci'nin notlarına göre tasarıma, çapı beş santimetreyi bulan demir teller kullanılacaktı. Bu da demek oluyor ki araç, hayata geçirilirse bir tonu bulacaktı.
Leonardo Da Vinci ve Michelangelo Osmanlı'ya ne teklif etti?
Da Vinci, uçan makineler hakkında 35.000 sözcükten fazla yazmış, 500'den fazla da eskiz yapmıştı. Kuşların uçabilmek için hem kaldırma kuvvetlerinden hem de itkiden faydalandığını, kendilerini kuyrukları ve kanatları sayesinde dengelediklerini anlamıştı. Hatta yer çekimi fikrini ima etmiş ve uçan makinelerin olabildiğince hafif olması gerektiğini söylemişti.
MEKANİK KANATLAR İÇİN YENİLİKÇİ TASARIM
Biliyor muydunuz? Bill Gates, da Vinci'nin defterlerinden birini 30,8 milyon dolara satın aldı.
Tasarımın tek dezavantajı, kendi başına uçmak için tasarlanmamış olması ve insan vücudunun böyle bir sistemi çalıştıracak kadar güçlü olmamasıydı.
Bilim ve sanatın dahisi Leonardo da Vinci'den 22 alıntı