Mozart kimdir? Mozart'ı kim, nasıl öldürdü? 🎹
Müzik dehalarından biri olan Wolfgang Amadeus Mozart, sadece 35 yıl yaşadı. Buna rağmen ardında 626 eser bıraktı. Ölüm sebebi, Mozart hakkında muallakta kalan pek çok şeyden yalnızca bir tanesi. Peki, Mozart nasıl öldü?
Giriş Tarihi: 06.11.2019
08:22
Güncelleme Tarihi: 06.11.2019
09:56
"Mozart kulağı" tabiri, belli bir kulak bozukluğunu tanımlamak için kullanılır. Araştırmacılar Mozart ve oğlu Franz'ın kulağının doğuştan kusurlu olduğuna inanıyorlar.
Mozart'ın ölmeden önce nasıl hastalandığı ana hatlarıyla biliniyor. Mozart, "Sihirli Flüt", "Titus'un Merhameti", Klarnet Konçertosu, Requiem'in bazı bölümlerini yazdığı yoğun bir dönemin ardından, 20 Kasım 1791'de yatağa düştü. Elleri ve ayakları şişti. Halsizleşti, kustu ve ateşlendi.
Mozart'ın müziğinin epilepsi hastaların yardım ettiği, ineklerin süt üretimini arttırdığı ve doğmamış bebeklerin zeka seviyesini geliştirdiği düşünülüyor.
4 Aralık akşamı Mozart'ın durumu ağırlaştı ve doktoru Thomas Closset eve çağrıldı. Mozart'ın başına soğuk kompresler uygulanmasını istedi. 5 Aralık'ta, gece yarısından bir saat sonra, Mozart 35 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Mozart'ın ikinci ismi "Theophilus"tur ancak Latince çevirisini sevdiği için "Amadeus" olarak kullanmıştır.
Ellerinde somut bir kanıt olmayan araştırmacılar Mozart'ın ailesinin ve on yıllar sonra son günlerinde Mozart'ı tedavi eden doktorlarla konuşan Viyanalı bir doktorun anlattıklarına dayanmak zorunda kalıyor.
Mozart'ın kulaklarında şekil bozukluğu olmasıyla ilgili söylenenler, bazılarının aklına böbrek yetmezliğini getirdi. Çünkü idrar yollarındaki bozukluklar kulaktaki anormalliklerle ilişkilendiriliyor.
Mozart ilk senfonisini 8 yaşındayken yazmıştır.
Mozart'ın eşi,
Mozart'ın eşi Constanze, kocasının ruh halini "Her zaman sessizce oturuyor ve düşüncelere dalıyordu" diye anlatıyordu. "En sonunda artık reddedecek durumda değildi, bu eseri kendi cenazesi için bestelediğinden kesinlikle emindi." Bu esnada Mozart sadece otuz beş yaşındaydı arkadaşlarına belirttiği gibi zehirlendiğini düşünüyordu.
Mozart'ın öldürüldüğü söylentileri ölümünden hemen etrafta yayılmaya başladı. 1791'de bir Berlin gazetesi, Mozart'ın "ölümünden sonra cesedinin şişmiş olması, zehirlendiği yolunda kuşkular doğurdu" diye yazmıştı. Kuşkular en başta Mozart'ın öğrencilerinden birinin kocası, Franz Hofdemel üzerinde toplanmıştı ama kanıt yoktu.
Mozart tarihte bir piyano konçertosu besteleyen ilk kişidir.
1820'lerde, Avusturyalı eski bir saray bestecisi, Antonio Salieri'nin adı da şüpheliler listesine eklendi. Salieri adına, konuklarının sağır besteci ile iletişim kurmak için kullandığı Beethoven'in "sohbet defterleri"nin birçok sayfasında rastlandı. Hem Beethoven'in oğlu Kari hem de bir başka ziyaretçi, Anton Schindler, Salieri'nin Mozart'ı zehirlediğini itiraf ettiğini defterlere yazmıştı.