Arama

Nisan yağmuru ne zaman toplanır? Nisan yağmurunun faydaları neler?

Nisan yağmuru, 13 Nisan'da başlayıp 12 Mayıs'a kadar devam eder. Halk arasında yağmur ayı veya yağar ay olarak adlandırılır. Nisan ayı, çiçeklerin açma ve çimenlerin yeşerme ayıdır. Dergahlarda mineral yönünden oldukça zengin olan nisan yağmurları, "nisan taşı" denen kaplarda toplanıp, insanlara şifa niyetiyle dağıtılırdı. Peki, nisan yağmuru ne zaman toplanır? Nisan yağmurunun faydaları neler? İşte Anadolu'da nisan yağmurunun bereketi ile ilgili inanışlar...

Enes (r.a.) anlatıyor: "Rasulullah (s.a.v) ile birlikteyken yağmur yağmıştı. Hemen başını açtı ve "Yağmur rabbimin yeni yarattığı ve indirdiği rahmettir" dedi.

(Müslim 2/615, Ebu Davut 5/3309)

  • 6
  • 22
DERGAHIN ZEMZEM SUYU OLARAK GÖRÜLÜRDÜ
DERGAHIN ZEMZEM SUYU OLARAK GÖRÜLÜRDÜ

Mevlevî dervişlerin nisan yağmurları ile ilgili bir adetleri vardı. Bu ayda yağan yağmurlar, Mevlevîler tarafından dergahta toplanıp üzerine dualar okunur daha sonra da bu dergahın zemzemi olarak dağıtılırdı. Mineral yönünden oldukça zengin olan nisan yağmurları, "nisan taşı" denen kaplarda toplanırdı. Nisan taşına, Mevlana'nın sarığının ucu batırıldığı için "destar suyu" da denirdi.

  • 7
  • 22
ŞİFA NİYETİYLE İNSANLARA DAĞITILIRDI
ŞİFA NİYETİYLE İNSANLARA DAĞITILIRDI

Nisan aylarında nisan tası, Kubbe-i Hadra'nın (Yeşil Kubbe) hemen altına konur, kazanda toplanan su ziyaretçilere dağıtılırdı. Aynı zamanda insanın iç sıkıntıları gidermek için şifa niyetine insanlara verildiği gibi tarlalara bereket için saçılırdı.

Eski kaynaklarda göre, çiftçilerin tohum olarak kullandıkları buğday ve arpaların bereket olsun diye nisan tasına konduğu, ekim zamanında da buradan tohumların alınıp diğer tohumların arasına konarak ekilir.

  • 8
  • 22
NİSAN YAĞMURU İLE İLGİLİ GELENEKLER
NİSAN YAĞMURU İLE İLGİLİ GELENEKLER

Günümüzde Orta Asya'da, İslam ve Balkan coğrafyalarında, Hızır ile İlyas peygamberlerin Rumî 23 Nisan'da (miladi 6 Mayıs) buluştuğuna inanılır. "Hıdrellez" ismi verilen günde yağan yağmura önem atfedilir. Bolluğun ve bereketin timsali olan Hızır Peygamber'in evleri ziyaret edeceği inancıyla, kaplar yağmur suyuyla doldurulup ardından yağmur çiğleriyle yoğurt yapma geleneği hâlâ yaşatılır.

Ayrıca halk arasında Hıdrellez gecesi, yüzük, küpe gibi takıların toplanıp gömülme inancı da vardır. Buna göre, takılar bir toprak çömleğin içine konur. İçi suyla doldurulan küpün ağzı bir tülbentle bağlanır ve küp bir gül fidanının dibine gömülür. Bunlara "bahtiyar çömleği" veya "martıval çömleği" adı verilir. Sabah topraktan geri çıkarılan çömleğin ağzı mâniler okunarak açılır ve küpten takılar çıkarılmaya başlanır. Çıkan takının sahibine denk düşen mâni o kimsenin niyetine ve talihine karşılık geldiği düşünülür.

  • 9
  • 22
NİSAN YAĞMURLARININ BEREKETİ NELERDİR?
NİSAN YAĞMURLARININ BEREKETİ NELERDİR?

Halk nezdinde nisan yağmurlarının üç gücü olduğuna inanılır: Bereket, şifâ, uğur. Anadolu'da nisan yağmuru ile ilgili bazı inanışlar şöyle:

Nisan yağmurları bir kapta toplanır. Üzerine duâlar okunur, sabah aç karna ve akşam birer bardak olmak üzere yedi gün üst üste içilir.
Rûhî bunalım geçirenlere 3 İhlas sûresi okunarak nisan yağmuru içirilir, nisan yağmuru suyuyla yıkanır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN