Şanlıurfa'da antik bir yerleşim yeri: Harran
Cennet vatan ülkemiz, birbirinden kıymetli pek çok ile ve ilçeye ev sahipliği yapmakta. Bunlardan biri de Güneydoğu bölgesi, Urfa şehrinde yer alan Harran'dır. Burası farklı milletlerden ve devletlerden kalan tarihi miraslarla dolu. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Harran'da; Tarihi Kümbet Evleri, Harran Kalesi, Harran Üniversitesi, Ulu Camii, Şuayb Antik Kenti, gibi yerler bulunuyor. İştei buraları sizler için araştırdık.
Önceki Resimler için Tıklayınız
📍 HARRAN ÜNİVERSİTESİ
🔹 Harran Üniversitesi'nin ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmese de bölgeye İslam devletleri hakim olmadan önce yapıldığı tahmin edilmekte.
🔹 Yine bazı araştırmacılara göre Harran'daki bilimsel eğitimin tarihi, MÖ 3000'li yıllara uzanıyor. Burada astronomiden matematiğe, felsefeden ilahiyata kısacası pek çok alanda eğitimlerin verildiği söyleniyor
📍 HARRAN ULU CAMİİ
🔹 Bölgede bulunan Harran Ulu Camii, Anadolu'daki ilk avlulu cami olması hasebiyle önem taşıyor. Tarihi bu yapı, Emeviler döneminde Halife II. Mervan tarafından inşa ettirilmiştir.
🔹 Cennet Camii olarak da bilinen bu tarihi yapı, Harran höyüğünün kuzeydoğu eteğinde yer almaktadır. Caminin doğu cephesi mihrabı, şadırvan ve minaresinin büyük bir kısmı günümüze kadar ulaşmıştır.
📍 HARRAN KALESİ
🔹 Günümüzde büyük bir kısmı yıkılmış halde bulunan Harran Kalesi, Emevi Halifesi II. Mervan döneminde inşa ettirilmiştir. Kalenin bilinen 8 kapısı, 187 burcu bulunuyor. Kale aynı zamanda üç katlı olup 150 odadan oluşmakta.
🔹 Evliya Çelebi'den rivayet edildiğine göre de Harran Kalesi'nin Nemrut inşa ettirmiştir. Evliya Çelebi, Harran Kalesi ziyaretinde şu sözleri sar etmiştir: "Urfa'dan güney tarafında 9 saat giderek Harran Kalesi'ne geldik. Burayı da Nemrud yapmıştır. Çöl içinde gayet sağlam bir kaledir. Beşgen şeklinde olup sanki usta elinden yeni çıkmış gibidir."
*II. Mervan döneminde Harran, Emevi Devleti'nin başkenti olmuştur.
📍 HZ. İBRAHİM'İN YOLU
🔹 Harran, pek çok kimse tarafından Hz. İbrahim (RA) şehri diye de bilinir. Hz. İbrahim'in Filistin'e gitmeden önce Harran'da yaşadığı tarihçi İbn Şeddad tarafından söylenmiştir.
🔹 Hz. İbrahim'in (RA) Peygamberin evi, adını taşıyan mescit ve otururken yaslandığı bir taşın Harran'da olduğunu düşünmektedir. "Hz. İbrahim'in (RA) Yolu" 170 kilometre uzunluğundadır.
📍 HARRAN KAPISI
🔹 Harran şehrinin güney tarafında yer alan surların üzerinde "Bab el-Harran" yani Harran Kapısı bulunuyor. Günümüze ise yalnızca bazı duvar ve burç kalıntıları ulaşmıştır.
🔹 Güney cephesi Bizans döneminden, kuzey cephesi ise Eyyubiler zamanından kalma kalıntılarla doludur. Kapının üzerinde 5. asra ait Grekçe yazılar dikkat çeker.