Tarihçiler ve kitap eleştirmenlerinin seçimiyle Atatürk'ü anlatan 10 Kasım kitapları
Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 80'inci yılı dolayısıyla, tarihçiler ve kitap eleştirmenleri Atatürk'ü anlatan en iyi 10 eseri seçti. İşte Atatürk'ü anlatan 10 Kasım kitapları...
Prof. Dr. İlber Ortaylı seçimiyle
İstanbul doğumlu İngiliz yazar Andrew Mango, 2000 yılında yayımlanan kitabını, beş yılı aşkın süren araştırmanın ardından kaleme aldı. Eser, kapsamlı ve nesnel bir çalışma ortaya koyuyor. Türkiye'nin bağımsızlığı ve varoluşu yolunda Atatürk gibi bir liderle yakaladığı olağanüstü şansı irdeleyen yazar, onu salt lider özellikleriyle değil, yakın çevresi ve insan ilişkileriyle de yansıtmayı başarırken, dönemin toplumsal yapısı ve güç dengelerine de açıklık kazandırıyor.
Doğan Hızlan seçimiyle
Hızlan'a göre, onu anlamanın en iyi yolu, kendi kaleminden okumak. 'Nutuk', Mustafa Kemal Atatürk'ün, Samsun'a çıkışından Terakkiperver Fırka'nın kapanışına, kısacası Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş tarihini anlattığı büyük eseri. Atatürk, 'Nutuk'u 15-20 Ekim 1927 arasında TBMM'de okumuştu.
Tarihçi, iktisatçı ve yazar Şevket Süreyya Aydemir, üç ciltten oluşan 'Tek Adam'da, yepyeni bir ulusun, yepyeni bir devletin doğuşunu anlatıyor. Mustafa Kemal'in farklı dönemlerini tarafsız bir şekilde işleyen yazar, yalnız onu değil, 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan bir süreci de ele alıyor. Eser, 1963-1965 yılları arasında kaleme alındı.
Falih Rıfkı Altay, 1923'den 1938'e kadar Atatürk'ün yanında bulunmuş, onun yaşadıklarını bizzat kendisinden dinlemiş ve hatta birçoğuna şahit olmuş devrin önemli gazetecilerindendi. Cumhuriyet'in kurucusuyla ilgili yazdığın pek çok kitaptan biri olan 'Çankaya'yı 1961'de yayımladı. 'Çankaya', Atatürk'ü doğumundan okul yıllarına, savaştığı cephelerden yaptığı inkılâplarla, tartışma sofralarından insani yönlerine kadar her detayı anektodlara yer vererek anlatıyor.
Tarihçi Afet İnan, Atatürk'ün hayatının son 13 yılında yakınında bulunmuş ve yakın tarihimizin dönüm noktalarının hem aktörü hem de tanığı olmuştu. Aynı zamanda onun manevi kızıydı. Yaşadıklarını ve dinlediklerini 1950 yılında kitap haline getirdi.