En sık karşılaşılan 10 kişilik bozukluğu
Kişilik bozuklukları uzun süreli uyumsuz davranış örüntülerinden oluşur. Karakter özellikleri, bireyin işlev becerisini önemli ölçüde bozacak kadar uyumsuz hale geldiği vakit, kişilik bozukluğu adını alır. Bu ayrımı yapabilmek oldukça önemlidir. Bu tanıları alabilmek için mutlaka bir uzmana danışmak gerekir. Sizler için on kişilik bozukluğunu ve belirtilerini araştırdık.
Giriş Tarihi: 19.08.2022
15:50
Güncelleme Tarihi: 20.08.2024
13:07
Sınırda kişilik bozukluğu nedir?
🔶 Sınırda kişilik bozukluğuna sahip bireyler dengesiz ruh haline sahiptirler. Bu kişiler ağır depresyon krizleri, anksiyete ya da mantıklı bir neden olmadan öfke nöbetleri geçirebilirler.
🔶 Kişiler benlik imajlarına dair değişkenlik yaşarlar. Bu kişiler başkaları tarafından reddedildiklerinde, kendilerini redderler ve kendilerine zarar verebilirler. Madde kullanımı , aşırı harcama ve dikkatsiz davranışlar belirti olarak görülür.
🔶 Sınırda kişilik bozukluğuna sahip bireyler kendilerini ve diğerlerini ya "çok iyi" ya da "çok kötü" olarak görme ve bu iki görüş arasında gidip gelme eğilimindedir.
Anlaşmanın yolu: İletişim
Histerionik kişilik bozukluğu nedir?
🔶 Kişilik bozukluğuna sahip bireyler aşırı ilgiye ve onaya ihtiyacı olan insanlardır. Sürekli duygusal bir hale bürünürler ve çocukça tavırlar sergilerler. Bu ilgiyi baştan çıkarma ve bağımlılık şeklinde elde etmeye çalışırlar.
🔶 Narsistlere göre çevresindekilerle olan davranışlarına daha fazla dikkat ederler. Bu kişilerde dikkat çekme isteği , gösterişli giyinme, abartılı duygusal tepkilerde bulunma olayları, büyütme gibi özellikler bulunur. Duygu, düşünce ve inançları sürekli değişim gösterir.
İslam düşüncesinde psikoloji ve psikoterapi
Narsistik kişilik bozukluğu nedir?
🔶 Narsist kişiler genellikle kendilerini diğerlerinden daha üstün görürler. Başkalarının ihtiyaçlarını önemsemezler ve çıkarcı davranışlar sergilerler. Aşırı kaygıya ve kırılgan özgüvene sahip bu insanlar sürekli dikkat çekmeye yönelik davranışlar sergileyerek hayranlık uyandırmak, ilgi çekmek isterler.
🔶 Bu kişiler kendileriyle meşgul gibi görünseler de kendilerini değersiz, yüzeysel ve aşağılık hissetme eğilimindedirler. Kimseyle empati kuramazlar ve kendilerini eşi bulunmaz biri olarak görürler.
Çocuklarda dijital bağımlılık
Şizoid kişilik bozukluğu nedir?
🔶 Şizoid kişilikteki insanlar ilişkilerde genellikle ilgisiz ve soğuk tavır sergilerler. Nadiren güçlü ve coşkulu duygular yaşarlar. Bunların kişilik yapıları duygusal açıdan soğuk, içe dönük ve çevresindekilere mesafelidir.
🔶 Başka insanlarla bir arada olmaktan zevk almazlar. Yalnız yaşamı tercih ederler. Duygularını gizlerler ve sosyal yaşama dahil olmayıp eğlenmekten kaçınırlar. Onlara en yakın olan kişiler, sadece birinci derece akrabalarıdır.
Aranılan değil var olan duygu: Mutluluk
Şizodipal kişilik bozukluğu nedir?
🔶 Olaylara karşı tepki vermek yerine tepkilerini kendi içlerinde yaşayan; kimseyle ilişkisi olmayan insanların yaşadığı kişilik bozukluğuna şizodipal kişilik bozukluğu denir. Bu kişiler sosyal aktivitelerde aşırı kaygı, heyecan ve kuşku yaşarlar.
🔶 Bu bozukluğa sahip kişiler genellikle çekingendirler . Batıl inançlara sahip olabilirler. Duygusal ve sosyal davranışta uygunsuzluk, yaşantıları anormal algılama ve düzensiz konuşma gibi belirtileri vardır.
N arsist ne demektir?