Arama

Başkalarının varlığının üzerimizdeki tesiri: Sosyal etki

Farkında olsak da olmasak da çevremizdeki insanlardan etkileniriz. İnsan en çok vakit geçirdiği beş insanın ortalamasıdır, diye boşuna denemişler. Çeşitli türleri olan sosyal etki, kimi zaman tutum ve davranışlarımızı o gruptayken değiştirmemize neden olurken kimi zaman da o grup ya da değer verilen kişiye ait normları tamamıyla kabul ederek benimsememize neden olur. Sizler için başkalarının varlığının üzerimizdeki etkisini araştırdık.

◼ Uyma genellikle daha büyük olan grubun kişinin davranış ve görüşlerinde meydana getirdiği değişimdir. Ekip çalışması, aile, iş ilişkileri, gelenek ve görenekler de sosyal etkinin bir parçasıdır.

◼ Kişileri, başkalarının beklentilerine uymaya iten nedenler iki tür sosyal etki ile açıklanır. Bu sosyal etkiler, normatif sosyal etki ve enformatif sosyal etki olarak adlandırılır.

  • 3
  • 10
Normatif Sosyal Etki
Normatif Sosyal Etki

◼ Bu durumda kişi gruptan dışlanmak istemediğinden grup üyelerine uyum gösterir. Genellikle insanlar, iş arkadaşları, arkadaşları ve diğer sosyal etkileşimde olduğu insanlar tarafından sevilip saygı görmek ister.

◼ Arkadaşlarına önem veren birinin gruptaki yerini korumak istemesi doğaldır. Bundan dolayı ait oldukları ve ait olmak istedikleri grupların norm ve kurallarına göre davranışlarını değiştirebilirler.

İnsanların En Sık Kullandığı Savunma Mekanizmaları

◼ Normatif etki, bireyin grup içinde tutumlarını değiştirdiği fakat öznel inanç ve görüşlerini koruduğu bir etkidir. Yani grubun normlarına uyma davranışı sadece grubun varlığında kabul edilir.

◼ Davranış değişiklikleri geçici özelliktedir. Bu sosyal etki türü günlük hayatta arkadaş gruplarında revaçta olan olguları benimseme olarak kendini gösterir.

  • 5
  • 10
Enformatif Sosyal Etki
Enformatif Sosyal Etki

◼ Kişinin bilgiye gereksinim duyduğu bir noktada kendisinden daha bilgili olduğunu bildiği ya da düşündüğü kişilere gösterdiği uyumdur.

◼ Bu sosyal etki türü bireyin bilgi eksikliği olduğunda ya da bilgisinden emin olamadığında oluşur. Kişi, bilgisinin yetersiz olduğunu hissederek ve diğerlerinin daha iyi bildiğini kanısıyla hareket ederek bu sosyal etkiyi yaşar. Uyum türlerinden benimseme ile ilişkilendirilir.

Sosyal etkiye bağlı olarak uyma davranışı üç şekilde oluşur. Bunlar; boyun eğme, özdeşleşme ve benimsemedir.

Boyun Eğme

◼ Bireyin başkalarının ya da topluluğun isteklerine uyduğu durumdur. Başkalarının sunduğu doğrudan ve örtülü taleplere olumlu yanıt verme eğilimidir. Sosyal etkinin en düşük aşaması olarak adlandırılır.

Kişisel İlişkilerde Kullanılan Bir Silah: Manipülasyon

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN