Arama

Bilincimizi arındırma yöntemi: 'Zihin detoksu'

Zihnimiz, adeta bir kumbara. Hatırladıklarımız kadar hatırlamadıklarımız da onun içerisinde yer alıyor. Elbette ki böyle bir durumda zihnimizi kurcalayan birçok düşünce, belleği bloke edebilecek virüsler gibi hem beynimizi hem de bedenimizi ele geçirebiliyor. Bu sebeple belli sürelerde evimiz gibi, masamız gibi zihnimizi de arındırmak gerekiyor. Peki, zihin detoksunu nasıl yapacağız? Burada evrenin bir yasasına dikkat çekmekte fayda var. "Boşalan yer hemen dolar." Zihin temizliği yapıldığı an, aynı bilgilerin yerine olmasını istediğimiz bilgileri yerleştirmeli ve sürekli olarak bilinci beslemeliyiz.

  • 1
  • 17
ZİHİN TEMİZLİĞİ NE ZAMAN GEREKİR?
ZİHİN TEMİZLİĞİ NE ZAMAN GEREKİR?

Hayattaki her şey sizi sıkmaya başladıysa, bununla birlikte sürekli kendinizi gergin hissediyorsanız, bir karar verirken güçlük çekiyorsanız, odaklanamıyor ve devamlı öfke halindeyseniz, iş yerinizdeki veriminiz düştüyse, sık sık her yere geç kalıyor ve önceden keyif aldığınız şeylerden bile zevk alamıyorsanız, eleştirilere tahammülünüz kalmadıysa ve en önemlisi kendinizi artık değerli görmüyorsanız zihin detoksuna hazırsınız demektir.

Bun belirtilerin yanında bitmek bilmeyen ruhsal ve fiziksel yorgunluğun yanında özellikle göz ve baş ağrısı da baş gösteriyor. Bir diğer sinyali de unutkanlık. Çünkü zihnimizi meşgul eden boş düşünceler, özellikle de stresle tetiklendiğinde algı ve öğrenme yetilerimizi etkilemekle kalmayıp belleği de zayıflatıyor.

  • 2
  • 17
DUYGULARINIZI AÇIĞA ÇIKARIN
DUYGULARINIZI AÇIĞA ÇIKARIN

Öncelikle, zihninizi yoran şeyin temelinde ne olduğunu kurcalamadan evvel, sorunun ya da sorunların ne olduğunun adını koyun, duygularınızı açığa çıkarın. Böylece zihninize ne tür bir değişimin iyi geleceğini anlayacaksınız. Zihin çöplüğüne nelerin atılacağına karar verirken önemli kriterse, faydasını sorgulamak. Mutlaka "Yapabilirim" diye yola çıkın. Ne kadar zorlasanız da belli ki çözülemeyecek olan, sizi yoran meselelerle vedalaşmayı bilin.

  • 3
  • 17
SAĞLAM İLİŞKİLER KURUN
SAĞLAM İLİŞKİLER KURUN

Psikoterapist Nannette Funderburk, zihin temizliği için kötü alışkanlıklar ve negatif düşünceyle birlikte toksik ilişkilerden uzaklaşmanın önemine dikkat çekiyor ve "Bu dönemde öncelikle vücudunuza iyi bakın, yaratıcılığınızı sergileyebileceğiniz işlerle kendinizi oyalayın ve sağlam ilişkiler kurun" diyor.

  • 4
  • 17
AŞIRI KURALCI DÜŞÜNCELERİNİZİ ESNETİN
AŞIRI KURALCI DÜŞÜNCELERİNİZİ ESNETİN

Kendinizi suçlamayın, zaten devamlı birilerini suçlamaktan da vazgeçin. Aşırı kuralcı düşüncelerinizi esnetin. Başkaları istiyor diye kendinize baskı kurmaktan kaçının. Aynı anda her şeye yetişmeye de çalışmayın. Çünkü bu zihni en çok yoran alışkanlıkların başında geliyor.

  • 5
  • 17
İŞİ İŞTE BIRAKIN
İŞİ İŞTE BIRAKIN

Zihni en çok yoran faktörlerden bir tanesi de iş hayatımız. İşi işte bırakmayı öğrenin, canınızı sıkan şeylerin üzerini kapatmayın ve tükenene kadar beklemeyin. Çoğu kez zaman en iyi ilaçtır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN