Arama

Başarılarını sahiplenemeyenlerin sendromu:Imposter

Kimi insanlar çok başarılı ve yetenekli olsalar bile kendilerini hep yetersiz hissederler. Elde ettikleri başarıları bir türlü kabullenemez, başarılarını dışsal nedenlere bağlarlar. Başarı onlarda eğreti durur. Sanki hak etmedikleri bir yerdeymiş o noktaya gelmelerinde kendi çabalarının bir etkisi yokmuş gibi hissederler. Tüm bu hissiyatlar yetmezmiş gibi bir de kaygı ve depresyon gibi ruhsal sıkıntılarla baş etmeye çalışırlar. İmposter sendromu olarak adlandırılan bu durumun tüm bilinmeyenlerini sizin için araştırdık.

🔸 Imposter sendromuna sahip kişiler, nesnel kanıtlara ve başkalarının aksini söylemesine rağmen kendi başarılarını içselleştirmekten uzak olup yetenek ve başarılarından daima şüphe duyarlar. Bir "sahtekâr" olarak ifşa edilmekten korkarlar. Bu durum Imposter sendromu olarak adlandırılır. Bu sendrom ilk kez 1978 yılında Psikolog Suzanne Imes ve Pauline Rose Clance tarafından ortaya konur.

🔸 İmposter sözcüğü, taklitçi ve sahtekar anlamlarına gelir. Bu sendromu yaşayanlar sahip oldukları başarıların tamamen bir tesadüf sonucunda meydana geldiğini ve bir daha aynı şekilde bir başarı elde edemeyeceklerini düşünürler.

🔸 Imposter sendromu yaşayanlar genel olarak iş ve okul hayatında başarılı kişilerdir. Fakat iyi özelliklerini ve başarılarını içselleştirip sahiplenemezler.

🔸 Başarı onlara emanet olarak verilen bir yüktür ve onu taşımaktan utanır gibilerdir. Böyle olanlar hayatlarını gözden geçirmeliler ve şu soruları kendilerine sormalılar: Başladıkları noktadan ne kadar uzaktalar ve sahip oldukları başarılar şans eseri mi yoksa çabalarının bir sonucu mu?

ANLATARAK İYİLEŞME: PSİKOTERAPİ

🔸 Bu sendroma sahip, kendilerini başarısız ve yetersiz görme gibi sorunu olan kişilerin ortak noktası oldukça başarılı olmalarıdır.

🔸 Bu sendrom, hayatları boyunca normal bir insana oranla birçok konuda başarılı ve becerikli olan, mükemmeliyetçi, aşırı titiz ve performans kaygısıyla her daim daha iyi ve güzele ulaşma gayesinde olanlarda görülür.

🔸 Bu duygudurum bozukluğuna sahip olan kişiler öne çıkmayı sevmezler ve herhangi bir konuda, o konuyu bilmedikleri anlaşılacağı korkusuyla konuşma yapmaktan uzak durabilirler.

Imposter sendromu belirtileri şunlardır;

◾ Tüm başarılarına rağmen başarısız olduğunu hissetmek.

Hak etmediği şeylere sahip olduğunu düşünmek.

◾ İnsanların kendisine karşı övgülerini abartılı bulmak.

◾ Kendini yetersiz görerek başarılarını şansa bağlamak.

SON DAKİKA BİTEN İŞLERİN AÇIKLAMASI: PARKİNSON YASASI

Imposter sendromu nedenleri nedir?

Ebeveyn ve Aile Davranışları: Çocuklarına başarı konusunda baskı uygulayan anne ve babaların çocuklarında bu sendrom görülebilir.

Mükemmelliyetçilik: Bireyin çocukluğundan itibaren aşırı ilgi ile fazla takdir edilip övülmesi, yapacağı işlerde her zaman en iyisi olması konusunda üzerinde baskı hissettirebilir. Bu durumdaki kişi ortalamaya göre çok daha iyi olsa bile mükemmeli yakalayamadığı için yetersiz hisseder.

Sürekli eleştirilmek: Aile ve sosyal çevresinin sürekli eleştirdiği çocuklar, yetişkinlik dönemlerinde başarılarını hak etmediği düşüncesinde olabilir.

Travmatik yaşantılar: Kişi küçüklüğünde travmatik olaylar yaşadıysa büyüdüğünde öz güven sorunları yaşayarak başarılarını küçümseyebilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN