İslam düşüncesinde psikoloji ve psikoterapi
İslam, inananları hem dünyada hem de ahirette mutluluğa ve sürura ulaştırmayı hedefleyen yegane dindir. Asırlar içinde gelişen İslam düşüncesi, içerisinde psikoloji ve psikoterapiye dair de önemli nüveler barındırır. Modern dünyanın bireyselleşme çağrısına karşı topluluk olma fikrinin tek savunucusu İslam, asırlar öncesinden insanın ruhi çıkmazlarına çözümler sunar.
➡ "Nefs bizim rengimiz, kokumuz ya da biçimimiz gibi bir özellik değildir. Nedir öyleyse? Nasıl ki bir beden bir cevherse o nefs de bir cevherdir. Ancak nefsin bir özelliği vardır: Cismani bir cevher değil, manevi bir cevherdir."
📌Nefs nedir?
Arapça 'da ruh, bir şeyin kendisi, insan bedeni, arzu ve kötü istekler manasına gelir.
Sağlıklı beyin için ne yapılmalı?
➡ "Hiç kimsenin nefsi diğerinden farklı değildir. Farklılaşma bedenle irtibat içerisinde yaptığımız hareketlerle sağlanır. Buna göre birtakım inançlar ve ahlaki melekelerle donanırız ve bunlar parça olarak birleşse de bütünde tekrarlanamayan şeylerdir."
➡ "Dış dünyaya temas arındırılmalıdır ki hayal arınabilsin. Bu nedenle İmam Gazali, "İnsanın en tehlikeli organı ağızdır." der. Çünkü gıdaları buradan alıyoruz; ondan sonra bedene kan ve kas olarak döndürüyoruz."
➡ "İnsan söz konusu olduğunda, bütün bu hareket ve algılama sürecini yöneten insani nefstir."
Kemal Sayar'ın insanın ruh halini çözümlediği eseri: Ruh hali
➡ "İnsanın hayaline zarar verdiğiniz zaman, benliğine zarar vermiş görünürsünüz."