Pazarlamanın tüketiciye kurduğu 'renkli' tuzaklar
Dünya, gün geçtikçe değişiyor, büyüyor ve yeniden yapılanıyor. Tabi ki dünyanın seyrindeki değişimler insanlıktan bağımsız düşünülmemeli. Özellikle tüketici toplumun meydana gelmesiyle ekonomik hareketler oluşmaya başladı. Markalaşmanın çoğalmasıyla da pazarlama alanında birçok keşif ve yenilik birbirini izledi. Değişen tüketici karakteri, pazarlama dünyasını duyuların keşfine yönlendirdi. Tüketicinin renklere göre verdiği tepkiler yoluyla marka ve tüketici arasında köprülerin kurulması sağlandı. Elbette mesele sadece köprü kurmak değil. Pazarlamanın tüketiciye kurduğu renkli tuzakları sizler için derledik.
Psikologların ve nörologların yapılmış olduğu çalışmalara göre, insan gözü bir rengi gördüğünde, beyinde bir reaksiyon gerçekleşir ve ortaya duygusal bir tepki çıkar. Böylece gördüğü nesneye karşı bir farkındalık oluşur. Duyuların harekete geçmesi ile tüketici ve markanın arasında bir bağ oluşur. Bu nedenle, satın alma isteği üzerindeki etkisi büyüktür.
Hatırlanmak, dikkat çekmek, etkilemek ve kendilerini müşteriye fark ettirmek için doğru renk seçimi yapmak gerekir. Yapılan tüketici araştırmalarında; en çok renkler, sonra rakamlar, en son harflerin akılda kaldığı ortaya çıktı. Renk doğru seçildiğinde marka, tüketicinin aklına girmeyi ve hatırlanmayı başarıyor.
Deterjan firmaları, yapılan araştırmalar sonucunda mavi rengin temizlik olarak algılandığını ortaya koymuş ve temizlik ürünlerinin ambalajlarında mavi rengi kullanmıştır. Benzer bir şekilde deterjan firmaları kırmızı rengin tehlike, sarı rengin ise mavi ile paralel şekilde tüketicilere temizliği çağrıştırdığını fark etmiştir.