Psikolojinin tuhaf ve bilinmeyen problemleri
Zihinlerimizin kimi zaman bizi yanılttığı olur. Çocukluğumuzda, gece karanlıkta minicik ışığı büyük nesnelere dönüştürdüğümüz zamanlar olmuştur ya da dışarıdaki rüzgarda ağacın dallarının sallanışından hikayeler yazmışızdır. Bunları sürekli olarak yaşayıp da artık çıkmaza sürüklenenler de aramızda yaşıyor. Bazı psikolojik rahatsızlıklara aşinayız. Peki ya hiç bilmediklerimiz? En ilginç ve duyulmamış psikolojik durumları sizleri için derledik.
Giriş Tarihi: 07.12.2018
10:08
Güncelleme Tarihi: 07.12.2018
10:23
Bu sendrom aşırı ilgisizlik, sosyal izolasyon, çöp toplamaya duyulan kompulsif bir takıntıyla tanımlanır. Genelde yaşlıca ya da gelişmekte olan demans sorunu yaşayan kişilerde görülür. Bu hastalığa ismini veren ilginç adamın ilginç davranışı da şöyle:
Sinoplu Diyojen (MÖ412 veya 404 – MÖ 323) alaycı ve minimalist bir Yunan filozofuydu. Felsefesi hayatın anlamının erdemler, doğaya uygun şekilde yaşama ve basmakalıp bütün tutkuların (zenginlik, güç, ün) reddedilmesiyle bulunabileceği inancına dayanırdı. Atina'nın sokaklarında bir fıçının içinde yaşadığı söylenir.Büyük İskender'le olan küstah ve atılgan karşılaşmasıyla tanınır. Olayın gerçekleştiği yerde Büyük İskender Diyojen'e şunu söyler: "Bana ne istersen söyle." Diyojen cevap verir: "Gölge etme başka ihsan istemem."
PARAMNEZİ (ÇARPIK ANIMSAMA)
Bu psikolojik rahatsızlık bir yerin sahtesinin yapılmış olduğuyla karakterize edilir. Yani, bu kişiler bir mekanın aynı zamanda iki kopyası olduğuna inanır. Sanki paralel evrenler yaşıyormuşçasına bir deneyim halinin içinde olurlar.
Kişi, çok yakınlarındaki birinin ona tamamen benzeyen bir sahtekârla yer değiştirdiğine inanır. Bu tür bir sanrı, şizofrenisi olan insanlarda daha çok yaygın olur. Ayrıca demans, epilepsi hastalarında veya kafasına bir darbe almış kişilerde de görülebilir.
Capgras Sanrısının tam tersi bir durumdur. Fregoli Sendromu durumundaki kişi, farklı insanların aslında görünüşlerini değiştirebilen ve farklı kişiler gibi davranıp hareket edebilen aynı insanlar olduğuna inanır.
Bu rahatsızlık imgelerin, görüntülerin, mekan ve zaman algısının bozulup karman çorman olduğu sinirsel bir durum olarak tanımlanır. En rahatsız edici belirtilerinden biri vücut imgesinin değişmiş olarak görülmesidir. Bunu yaşayan kişi kendi vücuduna ait kısımların şekil ve boyutları hakkında oldukça büyük bir karmaşa yaşar. Bu da olağanüstü bir korkuya ve alarm haline yol açar.
Bu daha çok migren, beyin tümörü ve enfeksiyon ile ilişkilendirilir. Bunun en iyi tedavisi dinlenmedir. Ayrıca bu durum, hikayesinde de benzer bir anlatı olduğu için bazen 'Alice Harikalar Diyarında Sendromu' olarak da bilinir.