Süper Yardımcı Sendromu
Başkalarına "hayır!" diyememek! Evet, dünyada böyle bir sendrom mevcut. Kendi iyiliğinden ziyade başkalarının iyiliğini düşünmek "Super Helper" olarak isimlendirilen rahatsızlığı ortaya çıkarmış. Sendromun en büyük belirtileri; kendini değil başkalarını fazlasıyla sevmek ve değer vermek ve özünü yok saymak. Hayır diyememe hastalığını sizler için araştırdık...
SÜPER YARDIMCI SENDROMU'N BELİRTİLERİ
🔹 Aşırı yardımcı olma çabası olarak da bilinen sendrom, kişinin zihin sağlığını tehlikeye atmakta. Bu noktada bireyin kendine, "herkesin derdine koşarken kendimi göz ardı ediyor muyum? Kendi derdimi, üzüntümü, mutluluğumu, heyecanımı ne kadar önemsiyorum? gibi soruları yöneltmesi gerekiyor.
🔹 Son yıllarda devamlı karşımıza çıkan bu sendromun; "herkesin derdiyle dertlenmek, gereğinden fazla yardımsever olmak, dengesiz iletişim kurmak, bireyin kendisine karşı acımasız olması" gibi belli başlı belirtileri bulunur.
SUPER HELPER OLABİLİRSİNİZ!
➡ Çevrenizdeki eş-dost başı sıkıştığında ilk size geliyorsa,
➡ Başkanlarını öz benliğinizden üstün görüyorsanız,
➡ Kendi ihtiyaçlarınız yerine başkalarının ihtiyaçlarını daha fazla önemsiyorsanız,
➡ Yardımına koştuğunuz kişilerin size ve sorunlarınıza eskisi kadar ilgi göstermediklerini fark ediyorsanız,
➡ Hayatınızın her noktasında yardımcı rolde bulunuyorsanız siz de Super Helper olabilirsiniz.
TEDAVİ YOLLARI ARAMANIZ GEREKİR
🔹 Saydıklarımız haricinde yardım taleplerine 'hayır!' demekte zorlanmak, Super Helper olduğunuzun en büyük göstergesi. Şunu da belirtmeliyiz ki "hayır!" diyememek bu sendrom dışında da pek çok hastalığın en büyük sebeplerinden biri.
🔹 Devamlı birilerine el uzatıyor ve yardım beklemediğiniz halde dahi bir karşılık alamıyorsanız pozitif görünen bu rahatsızlığa yakalandığınızı kabul edip bir an önce tedavinize bakmanız gerekmekte.
HERKESİN DERDİYLE DERTLENMEK
🔹 Super Helper olan birey, herkesin sıkıntısıyla dertlendiği ve bunlara yetişmeye çalıştığı için hem ruhî hem de bedeni olarak fazlasıyla yorgun düşmekte.
🔹 Bu davranışın; devam eden baş ağrısı, halsizlik, kas ağrıları, huysuzluk ve sürekli sinirlilik hali gibi ağır sonuçları da bulunuyor.
GEREĞİNDEN FAZLA YARDIMSEVERLİK
🔹 "Hiçbir ihtiyacınızı dile getirmezseniz, o zaman diğer insanların sizin hiç ihtiyacınız yokmuş gibi davranması ve sizin yardımınızdan faydalanması kolaylaşır. Karşılığında hiçbir şey istemediğiniz izlenimi verirseniz, karşılığında hiçbir şey almazsınız."
🔹 Bu cümleler Jess Baker ve Rod Vincent'in kaleme aldığı Süper Yardımcı Sendromu kitabında geçmekte. Evet, gereğinden fazla yardımseverlik Süper Yardımcı Sendromu'na yakalanmış kişilerde gözlemlenen ilk bulgular.