Teknolojinin kalabalıkta yalnız kalmış kelimesi
Evinizde, arkadaşlarınızın yanında yahut önemli bir toplantıda avucumuzun içinde var olan tehlike canavarına kendinizi kaptırdığınız oluyor mu? Hani konuşulanların sadece bir sesten var olduğu ve anlamayı bir kenara bırakın dinlemek ve önemsemekten yoksun kaldığınız o anlar? İşte tam da bunun için bir kelime hayatımıza dahil oldu: Phubbing. Peki tam olarak neydi bu Phubbing ve neden bu kadar normalleşmişti? Sizler için teknolojinin "kalabalıkta yalnız" kalmış kelimesini araştırdık.
Giriş Tarihi: 25.01.2019
18:40
Güncelleme Tarihi: 25.01.2019
18:55
PHUBBİNG SÖZCÜĞÜ NASIL BULUNDU?
Phubbing sözcüğü; sözlük bilimciler, ses bilimciler, münazara şampiyonları, bulmaca uzmanları, şairler, yazarlar ve reklamcılardan oluşan büyük bir ekibin Sidney Üniversitesi'nde yaptığı bir toplantıda bulundu. Ekibin içerisinde yer alan Adrian Mills'in "phone" ve "snubbing", yani "telefon" ve "önemsememek" sözcüklerinin birleşiminden türettiği sözcük, ekipteki herkesin onayını aldı ve kısa süre içinde dünya genelinde kullanılmaya başlandı.
"Phubbing", insanlarla fiziksel olarak bir aradayken telefonla ilgilenmeye verilen addır. Üstelik, akıllı telefonlar insanların günlük yaşamlarına o kadar dâhil oldu ki, phubbing çoğu insanın normal karşılayacağı ölçüde yaygınlaştı.
AVUSTRALYA’DA YAPILAN ANKET
İnsanlar iş toplantılarında, ders sırasında, kafede arkadaşlarıyla sosyalleşirken, aileleriyle yemek yerken ve hatta yataktayken bile phubbing yapar hale geldi. Peki, bu eylem nasıl bu kadar yaygınlaştı? En çok hangi sosyal durumlarda phubbing yapılıyor?
Bu tür sorulara cevap bulabilmek için, Avustralya'da 385 kişinin dâhil olduğu bir anket yapıldı ve katılımcılara, diğer insanlarla yüz yüze iletişim halindeyken ne sıklıkla akıllı telefonlarına baktıkları soruldu. Cevaplarını 'asla', 'nadiren', 'bazen', 'sıklıkla' ya da 'her zaman' şeklinde kaydettiler.
‘PHUBBİNG’İN CİNSİYET VE COĞRAFYAYLA ALAKASI YOK
Ankete katılanların yüzde 62'sinin, başka bir kişi veya kişilerle yüz yüze iletişim kurarken akıllı telefonlarına baktığı belirlendi.
Kişinin phubbing yapma sıklığının cinsiyetle bir ilgisi olduğu saptanmadı. Coğrafyayla da ilgisi yoktu; çünkü kentte yaşayanların da kasaba da yaşayanların da eşit sıklıkta phubbing yaptığı kaydedildi. Ankete göre, genç insanlar, yaşlı insanlardan daha sık phubbing yapıyor ve ayrıca insanlar bunu en çok da aileleriyle birlikteyken yapıyor.
AKILLI TELEFON KULLANICILARIN PHUBBİNG TEHLİKESİ
Araştırma aynı zamanda akıllı telefon kullanıcılarının, ebeveynlerine ve çocuklarına karşı, iş yerlerindeki meslektaşlarına ve müşterilerine oranla daha sık phubbing yaptığını gösteriyor. Bu bulgular, işyerinde akıllı telefon kullanımına yönelik profesyonel bir tutum olduğu şeklinde yorumlanabilir.
BİRLİKTEYKEN EN ÇOK KİMLERE PHUBBİNG YAPIYORUZ?
Araştırma açıkça gösteriyor ki, akıllı telefon kullanıcıları kendilerini daha yakın hissettikleri kişilere karşı daha uzak hissettiklerine oranla phubbing yapmaya daha meyilli. Ancak insanlara phubbing yapıldığında, bu davranışı, yapan kişinin kendileri açısından önemine göre değerlendiriyorlar.
Eş (Partner) Yakın Arkadaşlar Arkadaşlar Kardeşler Çocuklar Ebeveynler (Anne/Baba)