'Zekâ ölçüsü' üzerinde alışkanlıkların etkisi
Gün içerisindeki davranışlarımızın birçoğunu farkında olmadan yapıyoruz. Bu durum aslında, alışkanlıklarımızın zihnimizde yer etmiş olmasından kaynaklanıyor. İşin garip tarafıysa günlük rutindeki alışkanlıklarımızın IQ ile bir alakası var. Bilim insanları tarafından, alışkanlıkların beynimizin çalışma biçimini etkilediği kesin olarak onaylandı. IQ düzeyini etkileyen alışkanlıkları sizler için derledik.
Her gün tükettiğimiz yemekler yüksek oranlarda doymuş yağ içerebilir. Bu yağlar, süt ürünlerinde, yağlı etlerde ve sosislerde bulunuyor. Bilim, bu tip yağların dolaşım sisteminin işlevselliğine zarar veren 'kötü kolesterol'ü artırarak kardiyovasküler sistemi etkilediğini ortaya koydu.
Bunun sonucunda kan akışı azalıyor, bu da beyine giden oksijenin azalmasına ve fonksiyonunun azalmasına neden oluyor. Ek olarak da, merkezi yürütmenin müdahale ettiği birçok sürece zarar vererek ruh halimizde mutsuzluk gibi negatif duyguların artışıyla sonuçlanan değişikliklere yol açıyor.
Nörolog Earl Miller, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde bir araştırma yaptı. Araştırma, çok görevlilik gibi bölünmüş bir dikkat ile çalışmanın etkileri üzerine odaklandı. Sonuçlar ise gayet açık.
Araştırma, beynin çok görevli olmaya uygun bir şekilde tasarlanmadığını belirtiyor. İnsanlar aynı anda birçok şeyi yaptıkları yanılsamasını yaratmaktadırlar. Fakat gerçekte bilişsel bir bakış açısıyla süreç, ardışıklığını kaybetmiyor.
Günümüzde, televizyon izlemek eğlenmenin çok yaygın bir yoludur. Kuşkusuz da en ucuz ve kolay yoldan dikkat dağıtma şekillerinden biridir. Rahatladığımızı hissettirir çünkü aslında fiziksel veya mental hiçbir efor sarf etmek zorunda değilizdir, sadece orada oturup televizyonda dönenleri izleriz.
Fakat bunun bedeli çok ağır olabilir. Çok fazla televizyon izlemek IQ'nuzu düşüren alışkanlıklardan biri. Televizyon izleme, sadece sizi pasif yapmakla kalmıyor aynı zamanda beyninizi bir şekilde uyuşturuyor.