Arama

Hollywood'un Müslüman sinemacısı: Mustafa Akkad

Mustafa Akkad, sanatını İslam akidesine sarılarak, dinine hizmet etme düsturu ile gerçekleştiren bir yönetmendir. Bu uğurda oldukça büyük mücadeleler veren isim, Hollywood'un tek Müslüman sinemacısı olarak bilinir. Peygamber Efendimizin (SAV) hayatını beyaz perdeye aktardığı Çağrı filmi ile sektöre damga vurur. İşte, Halepli usta yönetmen Mustafa Akkad'ın sinema serüveni...

  • 5
  • 10
ÇAĞRI FİLMİNİN HİKAYESİ
ÇAĞRI FİLMİNİN HİKAYESİ

🔸 İslam'ın ne adına savaştığını tüm dünyaya göstermek isteyen yönetmen, 1970'lerin ortalarına doğru asıl gayesi olan filmi çekmek üzere yoğun bir çalışma gerçekleştirir. Bu, İslamı ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'i (SAV) anlatan "Çağrı" filmiydi.

🔸 Dünya çapında kaliteli bir yapıta imza atmak isteyen Akkad, filmin sponsorluğu için Suudi Arabistan ve Fas ile anlaşır. Çekimler, 1974'te Fas çöllerinde başlar. Ancak savaş sahnelerinin çekildiği ilk 10 gün içerisinde Suudi Arabistan ve Fas, çeşitli gerekçelerle projeyi iptal ettiklerini ve para vermeyeceklerini söyler. Hatta Fas, hemen topraklarını terk etmelerini isteyerek film ekibini ülkeden çıkarır.

🔸 Akkad, filmde Hz. Hamza (RA) rolünü oynayacak olan Meksika asıllı Amerikalı aktör Anthony Quinn ile birlikte Libya devlet başkanı Kaddafi'nin yanına giderek filme sponsor olmasını ister.

🔸 Akkad, "İslam garip geldi, gariplerin elinde büyüdü. Bizim başımıza gelenler de çok garip. Bizi daha çok garip bırakmayın, bize destek olun" der ve bunun üzerine Kaddafi, bütün imkanları sağlayacağını söyler. Böylece 1976 yılında, İslam dininin anlatıldığı en yüksek prodüksiyonlu filmlerden biri tamamlanmış olur.

Geleneği sinemaya aktaran yönetmen: Derviş Zaim

  • 7
  • 10
ÇAĞRI FİLMİNİN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ
ÇAĞRI FİLMİNİN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ

🔸 Meksika asıllı Amerikalı aktör Anthony Quinn, Yunan oyuncu İrini Papas gibi dünyaca ünlü aktör ve aktrisler bu projede yer alır. Oyuncu kadrosunda 28 farklı ülkeden insan bulunur ve film ekibi 500 kişiden oluşur.

🔸 Filmin her anında var olan ama görünmeyen başrolü ile sinema tarihine damga vuran yönetmen, uzman görüşleri ile hareket ettiği filmini tamamen İslam dininin kurallarına uygun olarak çeker.

🔸 Sinemada eşine az rastlanana bir yöntem izleyerek aynı anda, aynı sette farklı oyuncularla filmin İngilizce ve Arapça olmak üzere iki versiyonunu çeker.

🔸 Vizyona girdiği tarihten itibaren Çağrı, başta Müslüman ülkeler olmak üzere ABD ve Avrupa'da büyük ses getirir. Öyle ki filmi izleyen binlerce kişi Müslüman olur ve İslam hızla yayılır.

ÇÖL ASLANI ÖMER MUHTAR FİLMİ

🔸 Çağrı'nın 1977'de vizyona girmesinin hemen ardından Libya halkının Ömer Muhtar öncülüğünde sömürgeci İtalyanlara karşı mücadelesini anlatan Çöl Aslanı Ömer Muhtar filmine imza atar.

🔸 Çöl şartlarında 35 mm kamera ile film çeken isim, büyük başarı kazanır. Akkad filmi için, "Sinemanın tüm imkanlarının ve tüm estetiğinin kullanıldığı bir film oldu. İçime sinen bir film oldu. Büyük imkanlar ile güzel bir film çektim" der.

En iyi İran filmleri

  • 9
  • 10
MUSTAFA AKKAD'IN ÖLÜMÜ
MUSTAFA AKKAD’IN ÖLÜMÜ

🔸 Akkad'ın çekmek istediği iki büyük yapıt daha vardır. Bunlardan biri, İstanbul'un fethini ve Fatih Sultan Mehmet'i anlatan film iken diğeri ise ünlü İslam Kumandanı Selahaddin Eyyubi'nin hayatını beyaz perdeye taşımaktır.

🔸 Ünlü isim 2002'de ülkemize gelerek İstanbul'un Fethi filmini çekmek üzere adımlar atar ancak ömrü bu iki hayalini gerçekleştirmeye yetmez. 11 kasım 2005 günü, Ürdün'ün başkentinde kızı ile beraber bir yakınının düğünü için bulunduğu otele yönelik El-Kaide tarafından düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybeder.

🔸 İslam alemi için önemli meseleleri sinemaya taşıyarak tüm dünyada karşılık bulan böyle önemli bir ismin öldürülmesi, Müslüman sineması için büyük bir darbedir. Ne yazık ki, Akkad'dan sonra İslam dünyasından bu derece etkili filmler gelmez.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN