İran sinemasından etkileyici 13 film
Tekelleşen sinema sektörü ve filmlere verilen astronomik bütçelere rağmen İran sineması, bugün kendisine sıkı bir takipçi ve izleyici kitlesi oluşturmayı başardı. Sizler için, sinemanın eğlendirici kimliğinden sıyrılıp, insanı düşünmeye sevk eden; vicdan duygusunu geliştirmesine yardımcı olan; tarihe tanıklık eden ve bunu kitlelerin hafızasına kazıyan bir mecra olarak İran sinemasından, etkileyici 13 filmi listeledik.
Giriş Tarihi: 15.01.2019
09:35
Güncelleme Tarihi: 15.01.2019
11:26
Kaplumbağalar da Uçar (2004)
Dram/Savaş Filmi - 1 saat 38 dakika - IMDb: 8.1
Film Türkiye ve İran sınırında bulunan bir mülteci kampında geçmektedir. Mayın toplayarak yaşayan Soran, 13 yaşında bir çocuktur. Kasabadakiler için hazırladığı bir anten aracılığı ile Saddam'ın düşüşünü haber alıp herkese duyurur. Bu sırada Agrin de 14 yaşında bir annedir. Soran ona aşık olur ama Agrin'in ağabeyi Henkov tarafından huzursuz edilir. Henkov'un kolu yoktur çünkü bir mayın basmıştır. Şimdi ise gelecekten haber verebilmek gibi bir yeteneği vardır. Kaplumbağalar da Uçar, 52. San Sebastian Film Festivali'nde en iyi film seçildi. Ayrıca Film Festivali'nde ''Barış Ödülü'' kazandı. Kaplumbağlar da Uçar, Saddam'ın ardından Irak'ta çekilen ilk filmdir. Yönetmen: Bahman Ghobadi Senaryo: Bahman Ghobadi
Arkadaşımın Evi Nerede? (1987)
Dram/Aile - 1 saat 27 dakika - IMDb: 8.1
Ahmed, arkadaşının yaptığı ödevi yanlışlıkla eve götürür. Eğer geri getirmezse öğretmeni ona sıfır verecektir. Tam olarak nereye gittiğini bilmeden, başka bir köyde oturan arkadaşına ödevini geri götürmek için maceralı bir yola koyulur. Yolda köylülerle karşılaşan Ahmed'e, bazı köylüler caydırıcı davranırken bazıları ise yardımcı olmaya çalışır. Bu sahnelerde yönetmen, İran köylülerinin yaşamlarını ve hayata bakışlarını yansıtır.
Yönetmen: Abbas Kiyarüstemi Senaryo: Abbas Kiyarüstemi
Dram - 1 saat 35 dakika - IMDb: 7.7
İran'ın en önemli yönetmenlerinden Abbas Kiarostami, bu filminde intihar etmek isteyen orta yaşlı bir adamın, kendisini gömmek için birisini ararken yaşadığı yolculuğunu anlatıyor. Bay Badii yolculuğu esnasında üç farklı kişiden intiharından sonra kendisini gömmesini rica eder: Bir askerden, Afgan bir öğretmenden ve yaşlı Türk bir tahnitçiden. Aralarından sadece biri bu teklifi kabul eder. Ancak Bay Badii bu yolculuğu esnasında bu kişilerden hayat dersi niteliğinde pek çok şey öğrenecektir. Konusu son derece bıçak sırtı olan film, üst anlatı finaliyle de çok dikkat çekmiştir.
Yönetmen: Abbas Kiyarüstemi Senaryo: Abbas Kiyarüstemi
Dram/Savaş Filmi - 1 saat 25 dakika - IMDb: 6.8
Nafas, Taliban'ın çıkardığı iç savaş sırasında ülkesinden kaçmış bir Afgan kadın gazetecidir. Kanada'da mülteci olarak yeni fakat buruk bir hayat sürmektedir ki, geride bıraktığı kız kardeşinden bir mektup alır. Kız kardeşi, kendini öldürmeye karar verdiğini söylemektedir. Bunun üzerine ani bir kararla kardeşinin yanına gitmek isteyen Nafas'ın, İran ile Afganistan sınırını geçmesi gerekecektir. Afganistan'da süregiden savaş sayesinde Avrupa'da gördüğü ilgiyi arttıran bu filmde, bukraların ardındaki yaşamları ve coğrafi olarak yakın bir kültürü daha derinden tanımak fırsatı bulabilirsiniz. Yönetmenin tarzı, neredeyse belgesele varan gerçekçiliği ile panoramik görüntüleri harmanlıyor.
Yönetmen: Mohsen Makhmalbaf Senaryo: Mohsen Makhmalbaf
Cennetin Çocukları (1997)
Dram/Macera Filmi - 1 saat 30 dakika - IMDb: 8.3
Cennetin Çocukları, kız kardeşinin ayakkabılarını kaybeden bir çocuğunun onları bulmak için verdiği mücadeleyi ele alır. Onlar karşılaştıkları ve yaşadıkları sorunları aileleriyle paylaşmaz, kendileri çözmeye çalışırlar. Aslında sorunları Zahra'nın kaybolan ayakkabılarıyla ilgilidir. Abisi Zahra'nın ayakkabılarını kaybettiği için kendi ayakkabılarını kardeşiyle paylaşmak zorunda kalır. Çünkü yeni bir çift ayakkabı alamayacak kadar yoksullardır. İki kardeş günlerini tek bir çift ayakkabıyı paylaşarak geçirmeye çalışırlar. Film, 71. Akademi Ödülleri'nde ''En İyi Yabancı Film'' dalında Oscar'a aday gösterildi.
Yönetmen: Mecid Mecidi Senaryo: Mecid Mecidi