10 Maddede Kanuni Sultan Süleyman
Osmanlı Devleti'nin onuncu ve en uzun süre tahtta kalan padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman; hükümdarlığı kuvvetli, sanatı güçlü ve sezileri dikkatli bir isimdi. 46 yıllık iktidarında Avrupa haritasının şekillenmesinden emsalsiz divanına kadar pek çok farklı alanda icraat gösteren Kanuni'nin rölyefi adalete gösterdiği hassasiyet ve çıkardığı kanunlar sebebiyle ABD Kongre binasına asılmıştı. Osmanlıyı bir cihan devletine dönüştüren Kanuni Sultan Süleyman'ı 10 maddede özetledik. İşte, 10 maddede cihan hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman...
Osmanlı'nın Mimari Zirvesi
◾ Osmanlı mimarisi klasik düzeyine Sultan Süleyman döneminde ulaşmıştı. Bu noktada Mimar Sinan'ın mühim rolü yadsınamaz. Devletin zirveye ulaşan gücü mimaride de kendisini göstermişti.
◾ I. Süleyman bu devirde üç külliye inşa ettirdi. Bu üç külliye aynı zamanda üç devre isabet eden bir tarihi göstergeydi. Öyle ki ilk olarak Yavuz Sultan Selim'in Fatih'teki külliyesi tamamlandı. Sonrasında genç yaşta vefat eden Şehzade Mehmed adına Şehzadebaşı Külliyesi inşa edildi ve Osmanlı'nın mimari zirvesi olarak kabul edilen Süleymaniye Külliyesi tamamlandı. Bu baba-oğul-torun kuşaklarının tamamlanmasıydı.
Enlerin padişahı
◾ Pek çok noktadan Osmanlı tarihine damga vuran Sultan I. Süleyman aynı zamanda Osmanlı Devleti'nde enlerin padişahı olarak da tarihe geçmeyi başarmıştı.
◾ Öyle ki Kanuni; 46 sene ile Osmanlı Devleti'nin en uzun süre tahtta kalan padişahı, 13 sefer ile en çok savaşa çıkan padişahı ve en uzun süre savaşta kalan padişahı ünvanlarına sahipti.