12 soruda İkinci Viyana Kuşatması
Viyana, Osmanlı döneminde ilk olarak Kanuni döneminde kuşatılmış, kışın yaklaşması sebebiyle kuşatma kaldırılmıştı. İkinci Viyana Kuşatması, ilk kuşatmadan 150 yıl sonra gerçekleşmiş ve Osmanlı ordusu bu kuşatmada bozguna uğramıştı. Peki, İkinci Viyana Kuşatması neden başarısız oldu? Seferin Viyana'ya düzenleneceğinden padişahın haberi var mıydı? Bu bozgunun Osmanlı'ya tesiri ne oldu?
Giriş Tarihi: 14.07.2020
17:59
Güncelleme Tarihi: 14.07.2022
14:25
İkinci Viyana Kuşatması neden yapıldı?
Avusturya, Osmanlı ile barış taraftarıydı ve 1664 yılında 20 yıllık olarak imzalanmış Vasvar Antlaşması'nın süresini uzatmak istiyordu.
Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, sınırdaki askerlerden Avusturya saldırıları oluyor diye şikâyet mektupları getirtti ve Sultan IV. Mehmed'i Avusturya üzerine sefere ikna etti. Kanuni'nin fethedemediği bir şehri ele geçirme düşüncesi ile hırslanan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, İkinci Viyana Kuşatması'nın en önemli sebebiydi.
Osmanlı'da sıradışı 5 casusluk olayı
Viyana seferinden padişahın haberi var mıydı?
Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, padişahı Avusturya'ya karşı savaşa ikna ettiğinde seferin hedefi Yanık (Raab) ve Komaron kaleleriydi. Ancak yol boyunca Reisülküttâp Mehmet Efendi, sadrazamın hırsını sürekli tahrik etti ve Viyana kuşatması macerasına yönlendirdi.
Merzifonlu, ordunun hedefini Viyana'ya çevirdi ve İstolni-Belgrad'a kadar bu düşüncesini kimseye açmadı.
Viyana’nın kuşatılması neden tehlikeliydi?
Kurulan savaş meclisinde fikrini açtığında, devlet erkânı şaşkınlık geçirdi. Çünkü Estergon ile Yanıkkale alınmadan ve Macaristan Avusturyalılardan temizlenmeden Viyana'nın kuşatılması tehlikeliydi. Ayrıca bu hareket Avrupa'yı Türklere karşı ayağa kaldırabilirdi.
Devlet erkânı ve ocak ağaları bunları düşünmelerine rağmen sadrazamın kininden ve şiddetinden çekindikleri için onun düşüncesine iştirak ettiler. Sadece Kırım Hanı Murad Giray bu sefere karşı olumsuz görüş bildirdi.
Viyana seferine padişahın tepkisi ne olmuştu?
Sadrazam, Yanıkkale önünden geçildikten sonra, Viyana'ya gidildiğini bir telhis ile padişaha bildirdi. Merzifonlu'nun kendisine danışmadan Viyana'yı kuşatmaya gitmesindeki cüretine hayret eden IV. Mehmet, onun bu davranışı için şu sözleri söylemiştir:
"Kasdımız Yanık ve Komaron kaleleri idi. Viyana dilde yoktu. Paşa ne tuhaf saygısızlık edip bu sevdaya düşmüş. Şimdi Allah kolay getirsin. Lakin önceden bildirilseydi, rıza vermezdim."
Fatih'in portresinde karşısındaki kim?
Viyana Kuşatması nasıl gerçekleşti?
Viyana, kuşatmanın daha ilk gününde düşme tehlikesi geçirdi. Avusturyalılar, Türkler tarafından siper yapımında kullanılmasın diye şehrin varoşlarını ateşe vermişlerdi. Bu ateşin yangın çıkarması ve giderek yayılması, halkı büyük bir paniğe sürükledi. Daha sonra yangın söndürüldü.
Viyana askerleri sayı olarak Osmanlıların çeyreği kadardı ancak topçu kuvvetleri daha üstündü. Bu da şehrin uzun süre savunmasında önemli bir faktör oldu. Kuşatma uzadıkça Viyana'da yiyecek azaldı ve dizanteri başladı.