14 Mart Tıp Bayramı nedir? 14 Mart Tıp Bayramı tarihi…
14 Mart Tıp Bayramı, Türkiye'de Tıp Bayramı olarak kutlanıyor. 14 Mart Tıp Bayramı, sağlığımızı bir emanet olarak teslim ettiğimiz doktorlar ve sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlayan bir gün olarak karşımıza çıkıyor. 14 Mart'ın hikayesi ise oldukça eskiye uzanıyor. Peki, 14 Mart Tıp Bayramı nedir? 14 Mart ne günü? 14 Mart Tıp Bayramı dünyada kutlanıyor mu? 14 Mart Tıp Bayramı nasıl yazılır? 14 Mart Tıp Bayramı tarihi…
Tıp tarihimizin en kapsamlı girişimi, Sultan İkinci Mahmud tarafından Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin kurulmasıyla gerçekleşti. İkinci Abdülhamid döneminde dünyanın en ileri tıp fakültelerinden biri haline geldi.
İlerleyen yıllarda tıp öğrencileri, Birinci Dünya Savaşı sırasında büyük mücadelelere imza attılar. 14 Mart Tıp Bayramı'nın tarihi de bu mücadelenin bir timsali olarak tarihe geçti.
Tarihimizin tıp alanındaki en kapsamlı girişimidir "Tıphane-i Âmire", "Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane" veya daha çok bilinen adıyla "Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane"…
Sultan II. Mahmut tarafından 14 Mart 1827 tarihinde Tıphane-i Âmire adıyla açılmış, askeri ve sivil tabipler birlikte eğitim görmüştü.
Eczacı, baytar ve dişçilerin de yetiştiği okul, 1839 yılında Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane olarak anılmaya başlandı ve ilk mezunlarını 1843 yılında verdi.
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'den mezun olan dört tabip, 1848 yılında Viyana'da gerçekleştirilen tıp yeterlilik sınavını geçti. Böylece bu okul Avrupa'da tıp eğitimi veren fakültelere denk sayıldı.
Sultan II. Abdülhamid zamanında dünyanın en ileri tıp fakültelerinden biri haline gelen Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, her milletten talebenin ders gördüğü bir okul oldu.
Hocaların çoğu, Avrupa'dan gelmiş ya da burada yetişmiş alanlarında otorite kişilerdi. Burada okuyanlar, hatıralarında her talebeye bir mikroskop düştüğünü anlatırlar.
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'yi gezen yabancı seyyah, diplomat ve ilim adamları hayranlıklarını ifade etmekten kendilerini alamamışlardır.
Okulun üç yılı lise, dört yılı da fakülte seviyesindeydi. Rum asıllı meşhur Marko Paşa, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin müdürlerindendi.
Öğrencilerin her ihtiyacı mektep tarafından karşılanır; sivil talebeler askerlikten muaf tutulurdu. Fransızca, Arapça, Farsça ve dinî ilimler de, okutulan dersler arasındaydı.