Abdülhamid ABD'ye nasıl yardım etti?
Osmanlı Devleti, dış dünyadaki hakimiyetini arttırmak ve diğer devletlerle ilişkilerini güçlendirmek amacıyla farklı stratejiler izlemişti. Bunlardan biri de üç asır önce, ABD ile imzaladığı dostluk ve ticaret anlaşmasıydı. ABD'nin "yüzyılın en büyük felaketini" yaşadığı dönemde Osmanlı yardım elini uzatmış, bölgeye ilk yardımı Sultan Abdülhamid ulaştırmıştı…
Osmanlı İmparatorluğu'nun ABD ile olan ilişkileri 18'inci yüzyılın sonlarında başladı.
10 Mayıs 1830 tarihinde imzalanan Osmanlı-Amerika Ticaret ve Dostluk Antlaşması, bu ilişkinin başlangıcının adeta bir nişanesiydi. Bu antlaşma ile birçok imtiyaz elde eden ABD, büyüyüp güçlendikçe dostluğu perçinleyecek adımlarda bulundu.
Özellikle silah ticareti konusunda Osmanlı ile iyi ilişkilerde bulundu. Her iki ülkede karşılıklı olarak açılan elçilik ve konsolosluklar aracılığıyla ilişkiler farklı boyutlara taşındı.
Amerikan İç Savaşı'nda yapılan askeri malzeme desteği yanında, doğal afetler de yardımlaşma yapılan bir başka alandı.
1800'lü yıllarda ABD'nin Meksika ile girdiği savaşlar vahşi ve ıssız çöllerde geçmişti. Motorlu araçların mevcut olmadığı devirde, ABD nakliye ve ikmal konusunda büyük sıkıntı çekmişti.
Birliklere yiyecek, su, cephane ve yaralılar için gerekli sıhhi malzemenin ulaştırılması büyük problem oluşturmuştu.
Osmanlı ile yapılan ticaret antlaşması sonrası ABD, kıtanın kurak çöl belgesinde, taşıma işlerinde kullanmak amacıyla Osmanlı'dan deve istemişti.
1855 yılında dönemin Osmanlı Sultanı Abdülmecid, ABD'ye 30 devenin yanında, birer çift dişi ve erkek deve armağan etti. Bu develer ile birlikte üç deve bakıcısı da gönderildi.
Osmanlı'nın ABD'ye yaptığı sonraki yardımlar, yaşanan doğal afetler nedeniyle olacaktı.
1889 yılında gerçekleşen ve ABD'de "yüzyılın en büyük felaketi" sayılan Johnstown Felaketi sonrası, bölgeye ilk yardımı yapan ve ulaştıran Osmanlı olmuştu.