Abdülhamid’e karşı düzenlenen darbe girişimi ‘bir sopa’ ile nasıl önlendi?
Osmanlı tarihinde önemli görevler üstlenen Yedi Sekiz Hasan Paşa'nın neden bu lakapla anıldığını biliyor musunuz? Hasan Paşa henüz şehzadelik yıllarında II. Abdülhamid ile tanışmış; dönemin padişahı Sultan Abdülaziz'den aldığı emir nedeniyle kendisine "Veliaht, meliaht dinlemem. Ben, padişahın adamıyım bir tek onu tanırım!" demişti. Göreve bağlılığı ile Abdülhamid'in hafızasında yer eden Yedi Sekiz Hasan Paşa, gün gelecek Sultan Abdülhamid'e karşı düzenlenen darbe girişimini bir sopayla önleyecekti…
Hasan Paşa tahsil görmemiş ancak kabiliyetleriyle çeşitli olaylarda kendini kanıtlamış bir isimdi. Jandarma neferliğinden paşalığa ve nihayet müşirliğe kadar yükselmişti.
Babasının yanında geçim derdinden tahsil görememiş olduğundan okuma yazması yoktu. İmzasını Arapça yedi (٧) ve sekiz (٨) anlamına gelen \/\ şeklinde attığından, adı "Yedi Sekiz Hasan Paşa"ya çıkmıştı.
Hasan Paşa, 16 yaşındayken babasıyla birlikte gittiği Hac dönüşünden kısa bir müddet sonra askere alındı; kurası jandarma eri olarak İstanbul'a çıktı.
Burada Sultan Abdülaziz kendisini çok sevdi; kimsesi olmadığı için kendisine şefkat gösterip kollayacak bir hanımla evlendirdi.
Hasan Paşa'yı tarihe mal eden olaylar ise onunla II. Abdülhamid Han arasında geçen tatlı çekişmeyle başladı.
O dönemde padişah olacağı akıllara bile gelmeyen, tahtın ikinci veliahtı Şehzade Abdülhamid Kudrettepe Köşkü'nde oturmaktaydı.
Bir gün Balmumcu Çiftliğine at üzerinde giderken yolunun üzerine muhafız neferlerden biri çıktı ve "Yassah hemşerim!" dedi.
Veliaht Abdülhamid sert bir tavırla "Tanımadın mı beni? Ben, ikinci veliahtım" diye çıkışınca, aldığı cevap oldukça ilginçti:
"Veliaht, meliaht dinlemem. Ben, padişahın adamıyım bir tek onu tanırım!"
Sultan Abdülhamid tahta geçtiğinde, padişahına bu derece bağlı adamı unutmayarak aratıp buldurdu. Önce subay sınıfına geçirdi. Savaş alanlarındaki başarıları sebebiyle rütbesi arttı.