Anadolu'nun son büyük metafizikçisi: Sadreddin Konevi
13. yüzyılın en mühim alimlerinden biri olarak kabul edilen Sadreddin Konevi'nin hayatı Allah yolunda ilim, irfan içinde geçer. Ömrü boyunca hem öğrenme hem de öğretme safhasında büyük bir çaba içerisinde olan Konevi özellikle İbn Arabi eserlerine yaptığı şerhlerle geniş bir literatürün temellerini atmıştır. Sizler için Muhyiddin İbn Arabi düşüncesinin temel taşı olan Sadreddin Konevi'nin hayatını, eserlerini ve düşüncelerini araştırdık.
Önceki Resimler için Tıklayınız
◾ el-Fükûk fî esrâri müstenidâti hikemi'l-Fusûs
↪ Füsus şerhi geleneğinde önemli bir yer tutan eseri Ekrem Demirli Fusûsu'l-Hikem'in Sırları adıyla Türkçe'ye çevirmiştir.
◾ Şerhu hadîsi'l-erbaʿîn
↪ 29 hadis-i şerifin şerhinden oluşan eser, Konevi'nin hadis anlayışını aktarması bakımından çok önemlidir.
◾ en-Nefehâtü'l-ilâhiyye
↪ Sadreddin Konevi "nefehat" olarak bilinen eserinde belirli konulardaki tecrübelerini, düşüncelerini akıcı bir üslûpla dile getirir.
◾ en-Nusûs fî tahkīki't-tavri'l-mahsûs
↪ Ekrem Demirli tarafından Vahdet-i Vücûd ve Esasları adıyla Türkçe'ye çevrilen "en-Nusus", yirmi iki ana bölümden oluşan veciz bir eserdir.
◾ el-Mürâselât beyne Sadriddîn Konevî ve Nasîriddîn et-Tûsî
↪ Ekrem Demirli'nin "Sadreddin Konevî ve Nasireddin Tûsî Arasında Yazışmalar: el-Mürâselât" başlığı ile çevirdiği eserde Konevi filozofların bazı görüşlerine eleştiriler getirir.
◾ Tebsıratü'l-mübtedî ve tezkiretü'l-müntehî
↪ Farsça kaleme alınan bir risale olan "Tebsıratü'l mübtedi", marifet ve velayet konularını merkeze alır.
◾ Düşünceleri, ilimleri sınıflandırması, bilgi görüşleri, uluhiyyet hususuna bakışı, varlık düşüncesi ile emsallerinden ayrılan Sadreddin Konevi etki sahası yüksek bir alimdir.