Antik dönemin en etkili 8 savaş taktiği
Dünya'nın bugünkü sınırlarına ulaşması için epey kan döküldü. Teknolojinin ilerlememiş olması ve savaşların daha zorlu olması bu dönemlerde yaratıcılık ve taktikleri zorunlu kıldı. Bir bilgenin dediği gibi akıllı bir komutan savaşa girmeden kazanandır. Sizler için Antik Dönemin savaş taktiklerini listeledik.
Giriş Tarihi: 03.10.2018
15:34
Güncelleme Tarihi: 15.11.2018
10:05
Tarihe, adını dünyanın en iyi komutanlardan biri olarak yazdıran Hannibal, aynı zamanda "savaş stratejisinin babası" olarak bilinir. Bu başarısının sırrı ise savaşlarda kaba kuvvet yerine taktiğe önem vermesidir. Hannibal'in savaş stratejileri, düşmanın psikolojik ve fiziki durumuna göre değişkenlik gösterir.
HANNIBAL'IN SAVAŞ TAKTİĞİ
Gelmiş geçmiş en büyük askeri dehalarından biri olarak bilinen Hannibal, Roma ile ikinci bir savaşın kaçınılmaz olduğuna karar verdi. Beklenmeyeni tasarlamak ve uygulamak Hannibal'in savaş taktiklerinin en önemli unsurlarında biridir. Alpleri geçmesi değil düşmanın beklemediği hareketi yapması sadece Hannibal için değil savaş tarihinde sürpriz saldırı için verilebilecek en iyi örneklerdendir.
Ne var ki Roma'ya giden yollar engellerle doluydu. Kuzeybatıda donmuş buzlarıyla Alpler yolları kapıyordu. Hannibal 90.000 asker, 12.000 süvari ve 37 savaş filiyle İspanya'nın kuzeyini aşarak, Alpler'i geçti. Hannibal'in savaşlarında taktiğin en önemli dayanak noktası coğrafyadır.
Tagus savaşında düşmanı nehrin ortasına çekerek, Trebia'da rakibini soğuk sudan geçmeye zorlayarak, Trasimene'de sisi ve dağları saklanmak için kullanarak coğrafyanın getirdiği avantajı değerlendirerek zafer kazandı. Hannibal'in ordusu, Romalıların haberi bile olmadan Kuzey İtalya'ya ulaştı.
Kral Goujian of Yue Wu Devleti ile savaşları sırasında Goujian psikolojik savaşın ilginç bir şekli olarak ön cephedeki askerlerine kendi kafalarını vurduruyordu. Suçlular ve düşmanlar ordunun önüne sıra halinde dizilirdi.
Savaştan önce de suçlular kendi başlarını keserek intihar eder, karşı tarafın ordusuna Goujian'ın ordusunun kendi canını bile yok sayacağını gösterirdi. Bu antik Çin taihinde yaygın bir teknikti.
Shiji olarak adlandırılan antik Çin tarihine göre, Goujian'ın intihara meyilli cephesi hükümlü suçlulardan oluşuyordu.