Arama

Avrupa’ya Osmanlı’nın kalbini gösteren 3 ressam

Avrupalı sanatçılar kimi zaman Osmanlı sultanlarının daveti ile kimi zaman ise farklı sebeplerden ötürü İstanbul'a gelerek şehrin müthiş dokusundan etkilendiler. 14 sene Abdülhamid Han'ın başressamlığını yapan Fausto Zonaro, Fatih'in tablosunu çizen Bellini, İstanbul'un manzaralarını tuvale döken Jean-Baptiste Hilaire bunlardan biriydi. Sizler için, Batı'ya Osmanlı'nın kalbini gösteren üç ressamı derledik.

  • 1
  • 13
FAUSTO ZONARO KİMDİR?
FAUSTO ZONARO KİMDİR?

İtalyan oryantalist ressam Fausto Zonaro, 18 Eylül 1854 yılında o dönemde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun işgali altında olan Padova yakınlarındaki Masi kasabasında, yoksul bir ailenin çocuğu olarak doğdu.

14 yaşına geldiğinde yetenekli bir duvar ustası olan Zonaro, kilit taşını yerleştirme gibi güç bir işi rahatlıkla yapar hale gelmiş, istiridye kabuğu formunda birçok süslemeli mermer taklidi kaidelerin yapımında aranan bir dekoratör olmuştu.

  • 2
  • 13
OSMANLI'NIN SON SARAY RESSAMI
OSMANLI’NIN SON SARAY RESSAMI

Fausto Zonaro, İtalyan ressam. II. Abdülhamid döneminde saray ressamı olarak Osmanlı sarayına hizmet vermiş oryantalist bir ressamdır. Tarih, savaş, deniz, manzara ve portrenin yanı sıra özellikle "Türk ressamı" olarak tanınır.

Fausto Zonaro tarafından resmedilen Yıldız Yolu tablosu.

  • 3
  • 13
‘SARAY RESSAMI’ OLUŞU HAYATININ DÖNÜM NOKTASI OLDU
‘SARAY RESSAMI’ OLUŞU HAYATININ DÖNÜM NOKTASI OLDU

Fausto Zonaro'nun yaşamındaki en büyük değişim ise kuşkusuz onun Sultan II. Abdülhamid tarafından "saray ressamı" olarak onurlandırılması ve bu görevi 14 yıl boyunca sürdürmesi oldu.

Abdülhamid tarafından 1896 yılında Ressam-ı Hazret-i Şehriyari ilan edilen Zonaro, İstanbul'da kaldığı süre içerisinde binden fazla resim yaptı.

Fausto Zonaro tarafından resmedilen Tekneler Haliç'e indirilirken tablosu, 1908.

  • 4
  • 13
ZONARO İSTANBUL’A NASIL GELDİ?
ZONARO İSTANBUL’A NASIL GELDİ?

880 yılında tablolarını İtalya'da sergileyen Zonaro, daha sonra Paris'e gitti ve 9 yıl boyunca Paris'te kendi atölyesinde çalıştı. Bu süre içinde Fransız izlenimci ressamlardan etkilendi. Venedik, Napoli ve Padova'ya yaptığı gezilerden sonra 1891 yılında eşinin isteğiyle İstanbul'a doğru yola çıktı.

Bu yolculuk sırasında sanatçının cebinde birkaç yüz frangı vardır ve yaptığı gemi yolculuğunun masraflarını gemi kaptanının portresini yaparak ödeyebilmişti.

  • 5
  • 13
ZONARO’NUN RESİMLERİNİ ABDÜLHAMİD’E KİM SUNDU?
ZONARO’NUN RESİMLERİNİ ABDÜLHAMİD’E KİM SUNDU?

Zonaro'nun Abdülhamid'e sunulmasını sağlayan kişi ise Thalasso'ya göre resimlerini beğenerek koleksiyonuna alan ve sanatçıya saraya resim sunma önerisinde bulunan Ferid Paşa'ydı. Zonaro, 1896 yılında Ertuğrul Süvari Alayı'nın Galata Köprüsü'nden Geçişi adlı resmini tamamlamış ve Abdülhamid'e sunmuştu. Sultanın resmi beğenmesi ile sanatçıya birinci dereceden Mecidi nişanı ve saray ressamlığı unvanı verilmişti.

Fausto Zonaro tarafından resmedilen Ertuğrul Süvari Alayı Galata Köprüsü Geçisi tablosu, 1901.

ZONARO'YU ABDÜLHAMİD'İN 'SARAY RESSAMI' YAPAN TABLOSU

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN