Avrupa'yı ziyaret eden ilk padişah: Sultan Abdülaziz
192 yıl önce bugün doğan Osmanlı Sultanı Abdülaziz Han, ordusu olmadan ziyaret amacıyla yurt dışına giden ilk padişahtır. Bu özelliğiyle de tarihi bir öneme sahiptir. Peki, gittiği ülkelerde büyük bir coşkunluk ve itibarla karşılanan Abdülaziz Han'ın Avrupa ziyaretinin perde arkasındaki gerçekler nelerdir?
Önceki Resimler için Tıklayınız
📌Vidin'e ulaşan Sultan'ı ertesi gün Rusçuk'ta karşılamak üzere Sadrazam Âlî ve Serasker Mütercim Rüştü bekliyordu. Uzun bir seyahatin ardından vatana dönüşe çok az kalmıştı. Varna'da birkaç saat dinlenen Sultan'ın yine aynı şekilde Sultaniye vapuruna binerek İstanbul'a hareketi başlamıştı.
➡Yaklaşık 47 gündür İstanbul'un Sultan'ı darü'l-harpteydi fakat dönüş nihayet gerçekleşti. Abdülaziz, uğurlandığı aynı coşkuyla hatta daha fazlasıyla devlet adamları, elçiler ve halk tarafından karşılandı. Sultan'ın gelişi şenlikler ve havai fişeklerle kutlandı. İstanbul sokakları üç gün üç gece şenliklerle canlandı. Giderken söylenilen "Padişahım çok yaşa" nidaları; padişahların yurda dönmesiyle de İstanbul sokaklarında çınladı.
📌Abdülaziz'in Avrupa seyahati kamuoyunda büyük yankılar uyandırdı. İlk defa bir padişah yedi ülkeyi ziyaret etmiş ve buradaki devlet adamları ve krallarla özel münasebetlerde bulunmuştu.
➡Bu seyahatte Avrupa ile ilişkiler açısından önemli gelişmeler kaydedildi. Barışın sağlanmasına vesile olan bu seyahat aynı zamanda Girit meselesinin Osmanlı'nın lehine çevrilmesiyle sonuçlandı.
📌Seyahat ettiği ülkelerdeki orduların gücünü gören Abdülaziz, İstanbul'a döndükten sonra ordunun gelişimine daha büyük önem vermiştir. Avrupa medeniyetlerinin gelişimlerini gören Abdülaziz, "terakki" hususunda gerekli gayretin gösterilmesini zorunlu tutmuştur.
➡Seyahatin Sultan'ın özel hayatını etkileyen ilginç sonuçları da olmuştur. Bu seyahat sonucu Abdülaziz devlet erkanı ile aynı sofrada yemek yemiştir.
🔎Osmanlı padişahları yüzyıllar boyunca hiç mi yurt dışına ziyaretlere gitmedi?
➡Sultan Abdülaziz'in ağabeyi Sultan Abdülmecid ve babası yenilikçi padişah İkinci Mahmud da seyahatlere çıkmıştı. Fakat bunlar memleket içerisinde yapılan seyahatlerdi. Sultan Abzülaziz, saltanatı boyunca yine bu memleket içerisindeki gezileri devam ettirmiş ve ilerletmiştir.
🔎Yolculuklar hangi ulaşım araçlarıyla yapıldı?
➡Yolculuklar genel olarak gemi, tren ve karayolu ulaşım araçlarıyla yapıldı. Bu konu hakkında ilginç de bir anekdot vardır. Fransa dönüşünde yolculuğunu tren ile yapacak Sultan'a İngiltere'de yapılmış bir tren tahsis edildi. Tren, Türkiye'de ilk demiryolunu inşa eden İngiliz şirketi tarafından Abdülaziz'e hediye edildi.
İhtişamlı bir vagona sahip olan bu tren Abdülaziz'den sonra kullanılmadı. Günümüzde Rahmi Koç Kültür Vakfı'na bağlı müzede sergilenmektedir.
🔎 Başka hiçbir padişah Avrupa seyahatine çıkmadı mı?
➡ Sultan Abdülaziz'in aynı zamanda Avrupa seyahatine çıkan son padişah olduğu da düşünülmektedir. Her ne kadar Sultan Reşad, Balkanlar'da iç karışıkların çıktığı bir dönemde Çanakkale, Selânik, Üsküp, Priştine, Kosova ve Manastır şehirlerini kapsayan Rumeli gezisine çıkmış olsa da o dönemlerde söz konusu bölgeler hala Osmanlı toprakları himayesindeydi.
📌Abdülaziz'in Avrupa seyahatini Osmanlı'nın son dönem şairlerinden Vasfi'nin düşürdüğü notla bitirelim:
"Bir müverrih geldi Vasfi söyledi tarih-i tam
Avrupa mülkün seyahat eylledi şah-ı güzin"
_____________________________________________
*** Fikriyat.com'un ürettiği özel içeriklere ulaşmak için tıklayınız: https://www.fikriyat.com/fikriyat-ozel
***Podcast kayıtlarıyla İslam'dan fıkha, edebiyata, tarihe dair bilgiler içeren programları dinleyebilir ve güncel olayların tarihte yer alan örnekleriyle, edebiyattan sanata dair birçok içeriği de takip edebilirsiniz: https://www.fikriyat.com/podcast
***Dijital medyanın tüm mecralarında yer alan Fikriyat.com sosyal medyada da aktif olarak faaliyet gösteriyor:
TWITTER: https://twitter.com/fikriyatcom
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/fikriyat/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/fikriyat/
PODCAST'LER: https://www.fikriyat.com/podcast
MOBİL UYGULAMASI https://play.google.com/store/apps/details?id=com.turkuvaz.fikriyat