Geçmişin gölgesinde: Ayşe Hümeyra Ökten'in hatıraları
Cumhuriyet döneminin başında doğan Ayşe Hümeyra Ökten, İmam Hatip Okulları'nın kurucusu efsane ismi Celaleddin Ökten'in kızı idi. Doksan beş senelik hayatını Hicaz - İstanbul hattı arasında geçiren Ökten, yaşamı boyunca ilim ve insanlığa hizmet arasında mekik dokudu. Uzun ve bereketli yaşantısı Medine'de son bulan Ayşe Hümeyra hanımın hatıraları, pek çok önemli isme, sosyal yaşantıya ve Hicaz'a ışık tutuyor.
Önceki Resimler için Tıklayınız
"İlk yıllarda annem babam hayattayken Arabistan'a ikamem yanmasın diye yılda iki kere giriş yapar, bir ay kalır, İstanbul'a dönerdim. Burada muayenehanem vardı. Annemin vefatına kadar böyle devam etti. Sonra muayenemi eve taşıdım, Arabistan'a gittiğimde de kapatırdım."
Ayşe Hümeyra Ökten
Mimar Sinan'ın unutulmuş bir eseri: Kılıç Ali Paşa Medresesi
"Dolayısıyla bir hanım, yedi erkek doktor olarak Temmuz-Ağustos 1953'te Kızılay ile ilk defa görevli olarak hacca gittim."
Ayşe Hümeyra Ökten
"Mahalleli ve komşular uzun kış gecelerinde toplanırdı. Bazen bize gelirler, eğer yakın akrabaysa -dayımlar falan- kadın erkek beraber oturulurdu. Komşu hanımlar gelmişse babam çalışma odasına çıkar, biz hanımlar çoluk çocuk beraber otururduk."
Ayşe Hümeyra Ökten