Bir insanlık dramı: Holokost
Holokost, Avrupa tarihinin en kara sayfalarından birini oluşturan ve Nazi Almanya'sının II. Dünya Savaşı öncesinde ve sırasında sistemli bir şekilde gerçekleştirdiği soykırıma verilen ad olarak bilinir. Adolf Hitler'in liderliğindeki Nazi Almanyası döneminde, Heinrich Himmler tarafından komuta edilen SS güçleri tarafından işgal edilen bölgelerde yaklaşık 6 milyon insanın sistematik bir şekilde öldürüldüğü bu soykırım, insanlığın unutmak istemediği bir trajedi olarak hafızalarda yaşamaya devam ediyor.
Giriş Tarihi: 25.09.2023
11:24
🔸 Almanya'nın işgal ettiği her yerde paramiliter gruplar , Yahudileri ve politik muhalifleri toplu infazlarla öldürdü . İşgalciler, Yahudileri ve Romanları getto larda tutup nakliye trenleriyle ölüm kamplarına göndermeden önce bir arada tuttular.
🔸 Yolculuk boyunca hayatta kalanlar ya çalıştırıldı, tıbbi deneyler için kullanıldı veya sistemli bir şekilde gaz odalarında öldürüldü.
RENKLENDİRİLMİŞ FOTOĞRAFLARLA II. DÜNYA SAVAŞI YOLCULUĞU
"Yahudi Sorununa Nihaî Çözüm" ne zaman planlandı?
🔸 Nazi zulmü, 1933-1945 yılları arasında giderek radikall eşti ve sonunda "Yahudi Sorununa Nihaî Çözüm" adını verdikleri bir planla doruğa ulaştı. Bu plan, Avrupa'daki Yahudilerin örgütlü ve sistemli bir şekilde toplu olarak imha edilmesini içeriyordu ve Nazi Almanyası rejimi bu soykırımı 1941-1945 yılları arasında uyguladı.
🔸 Bu propagandanın arkasındaki en önemli figürlerden biri kuşkusuz Joseph Goebbels 'tir. Nazi Almanyası'nın propaganda bakanı olarak görev yapan Goebbels, çeşitli kitle iletişim araçları yla bu planın uygulanmasında çalışmalar yaptı.
Nazi propagandacısı: Joseph Goebbels kimdir?
🔸 Joseph Goebbels , Adolf Hitler'in yönetiminde Nazi Almanyası'nın önemli bir figür üydü ve 1933'ten ölümüne kadar Propaganda Bakanı olarak görev yaptı. Goebbels, gazeteler, radyo, filmler ve mitingle r gibi çeşitli medya araçlarını kullanarak Nazi propagandasını şekillendirme ve yayma konusunda kritik bir rol oynadı. Ayrıca yetenekli bir hatip ve propagandacı olarak bilinirken, Hitler ve Nazi rejimine bağlılıkta fanatik bir destekçi ydi.
🔸 Savaşın son günlerinde, Berlin'in Müttefiklerin eline geçmesinden kısa bir süre önce, 1 Mayıs 1945 'te Hitler 'in yer altı sığınağında eşi Magda ve altı çocuğuyla birlikte intihar etti . Goebbels'in savaş sırasındaki eylemleri ve Nazi propagandasının yayılmasındaki rolü, onu tarihin en kötü şöhretli isiml erinden biri haline getirdi.
İNSANLIK TARİHİNE ÇALINAN KARA BİR LEKE: SREBRENİTSA KATLİAMI VE MAVİ KELEBEKLER
Holokost'un fikir babaları kimlerdir?
🔸 Adolf Hitler , Avrupa'daki Yahudilere yönelik soykırım fikrini başlatan, onaylayan ve destekleyen bir liderdi. Ancak, bu korkunç planı yalnızca kendi başına uygulamamış tır. Hitler, "Nihaî Çözüm " adı verilen bu soykırımın kesin bir planını oluşturmamıştır. Toplu katliamların doğrudan koordinasyonunu, planlamasını ve uygulanmasını gerçekleştiren kişiler arasında ise diğer Nazi liderleri bulunmaktadır. Bu liderler arasında Hermann Göring, Heinrich Himmler, Reinhard Heydrich ve Adolf Eichmann öne çıkmaktadır.
🔸 Alman bürokrasisinin her kolunun soykırımın lojistiği ne yardım ettiği ve bir Soykırım Devleti 'ne dönüşmüş olduğu gerçeği açıkça ortadaydı.
🔸 Naziler, iktidara geldiklerinde hemen toplu katliamlara başlamadılar, ancak Yahudilere yönelik hedeflemeye ve Alman toplumundan soyutlamaya başladılar. Bu süreçte Nazi Almanyası rejimi tarafından yürürlüğe konan ayrımcı yasalar ve şiddet olayları da yaşandı.
Soykırımın en büyük tanıklarından biri: Auschwitz-Birkenau Kampı
🔸 Auschwitz-Birkenau, Polonya'nın Oświęcim kasabasında bulunan ve II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından kurulan bir toplama ve imha kampıdır. Auschwitz-Birkenau, Nazi rejimi tarafından milyonlarca insanın soykırımının gerçekleştirildiği bir yer olarak tarihe geçmiştir.
🔸 Auschwitz toplama kampı, 1940 yılında inşa edildi. Auschwitz-Birkenau kampı, 1941'den itibaren Yahudi soykırımının merkezi haline geldi. Auschwitz dışında, Majdanek, Bełżec, Chelmno, Sobibór, Jasenovac ve Treblinka gibi yerlerde de gaz odaları kullanılmıştır.
DÜNYA TARİHİNİN EN İLGİNÇ SAVAŞI