Birinci Dünya Savaşı'nın az bilinen 50 fotoğrafı
Resmi rakamlara göre toplam 8.556.315 ölü, 21.219.452 yaralı ve 7.750.945 kayıp ve esir bırakan; başta Osmanlı Devleti'nin parçalanmasıyla coğrafi sınırların değişmesine neden olan Birinci Dünya Savaşı, bir asır önce son buldu. İnsanlık tarihinin en büyük ve en kanlı savaşının az bilinen görüntülerini sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 12.11.2018
15:26
Güncelleme Tarihi: 13.11.2018
10:22
Dünyanın siyasi haritasını şekillendiren Birinci Dünya Savaşı'nın bilinmeyen fotoğrafları, Türk Tarih Kurumu'nun arşivinden gün ışığına çıkarıldı. Fotoğraflar, yedi cephede savaşa giren Osmanlı Devleti'nde cephe önü ve arkasında yaşananları gün yüzüne çıkardı.
Fotoğraflarda, Suriye-Filistin Cephesine ait karelerde deniz muharebe bölüğü, mevzilenmiş piyade erler, istirahate çekilen askerler, süvari taburu, güneş ışığı ve ayna ile yansıtılarak mors kodu ile sinyal veren telgraf (helyograf) bölüğü, topçu bataryaları, Mevlevi sıhhiye bölüğü yer alıyor.
28 Temmuz 1914 tarihinde Avrupa'da başlayan savaş ve dünyanın dört bir yanına dağıldı. Diğer ülkelerin katılması sonucunda sömürgelere yayılan savaş, "Dünya Savaşı" olarak adlandırıldı.
Dört yıl süren savaş 1918 yılında sona erdi. Birinci Dünya Savaşı, Avrupa'da dört merkezi devlete karşı diğer kıtalarda bulunan yirmi beş devletin bulunduğu, o tarihe kadar görülmemiş ilk dünya savaşıdır.
Birinci Dünya Savaşı Avrupa'da İttifak Devletleri diye adlandırılan, Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve Bulgaristan Krallığı ile İtilaf Devletleri diye adlandırılan Britanya İmparatorluğu, Fransa ve Rusya İmparatorluğu önderliğindeki Sırbistan, Karadağ ve Belçika devletleri arasında gerçekleşti.