Büyük Friedrich Koca Ragıb Paşa'yı nasıl yenemedi?
Aldığı kararlar ve giriştiği harekatlarla modern Avrupa haritasını şekillendiren Prusya Kralı II. Friedrich, Avusturya ile girdiği savaşta yeni bir cephe açarak ordusunu rahatlatmak istedi. Bu meyanda Osmanlılara yanaşan Prusya Kralı, karşısında Osmanlı tarihinin en önemli bürokratlarından biri olan Şair Koca Ragıb Paşa'yı buldu. Aylar süren akıl oyunlarını kazanan Ragıb Paşa, sağduyusu ile Devlet-i Aliyye'yi büyük bir savaştan kurtarmıştı.
Önceki Resimler için Tıklayınız
➡ Lakin beklenenin aksine ilim ehli olan, temkinli ve edebi yönüyle öne çıkan devrin Sadrazamı meşhur Koca Ragıb Paşa bu teklife hemen cevap vermedi.
Koca Ragıb Paşa kimdir?
1698 - 17636 yılları arasında yaşayan Ragıb Paşa döneminin önde gelen bürokratı olduğu gibi mühim bir şairdi.
➡ Osmanlı idareci sınıfı ve bizzat III. Mustafa tarafından sevinçle karşılanan bu teklif karşısında Sadrazam, bu sözlerin bir garantisi olmadığını düşündü ve Avrupa'daki gidişatı izlemeye karar verdi.
➡ Sonraki süreçte İngiltere ve Prusya'nın ittifak yapması ve İngiltere'nin Osmanlılara karşı tavrı Koca Ragıb Paşa'nın haklılık payını ortaya çıkardı.
➡ Ama Prusya Kralı her şansı zorlayarak Osmanlıları kendi yanına savaşa sokmak istedi. Çünkü Avusturya'ya karşı yeni bir cephe açılması Prusya ordularını rahatlatacaktı.
➡ Bunun için pek çok girişimde bulunan II. Friedrich Osmanlı'ya bir milyon altın teklif etmişti. Hatta Osmanlı ordusunu modernleştirmek ve eğitmek hususunda da çok istekliydi.
➡ Lakin Osmanlı Sadrazamı, olayı ağırdan alarak şeriat hükümlerini gündeme getirdi. Şer'i olarak gavurla antlaşma yapmanın şartlarını öne sürerek zaman kazandı.
➡ Sultan III. Mustafa savaşmaya istekli olsa da eniştesi Koca Ragıb Paşa'nın ihtiyatına güvenerek meseleye müdahil olmamıştı. Çünkü Koca Ragıb Paşa bilindik bir bürokrattı.
➡ Kırım Hanı'nı ikna etmek üzere tavır geliştiren II. Friedrich burada da Koca Ragıb Paşa ile karşılaştı. Paşa, Kırım Hanı'nı uyardı ve olayın Osmanlı'ya sıçramasını engelledi.
➡ 1763 yılında vefat eden Koca Ragıp Paşa, Osmanlıları siyasi olarak hengameli bir devirde idare eden ilim ehli, edebi bir karaktere sahip bir devlet adamıydı.
➡ Gemisini her türlü fırtınada emin bir şekilde limana yaklaştıran bir kaptan olarak görülen Koca Ragıb Paşa'nın ardından Osmanlı hızlı bir gerileme sürecine girdi.