Çernobil felaketinin sorumlusu CIA miydi?
Çernobil reaktör kazası, 20. yüzyılın en büyük nükleer kazasıdır. Facianın üzerinden 33 yıl geçti. Ama hafızalara ve bedenlere kazanın izleri hala silinebilmiş değil. Peki, insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan Çernobil patlaması nasıl yaşandı? Sizler için, Çernobil faciası hakkında merak edilenleri ve bilinmeyenleri derledik.
Giriş Tarihi: 03.07.2019
12:19
Güncelleme Tarihi: 11.07.2019
16:18
PATLAMAYA SEBEP OLAN DENEME NEDEN YAPILDI?
Söz konusu denemenin yapım amacı , jeneratör volanlarının enerjisinin acil durum soğutma pompalarını, dizel jeneratörleri devreye girene kadar istenen voltajda 25 saniye süreyle besleyip beslemeyeceğini anlamaktı.
GERÇEK İKİ GÜN SONRA AÇIKLANDI
Sovyetler Birliği, ilk günlerde felaketi açıklamadı. 28 Nisan 1986'da radyoaktif bulutlar İskandinavya'ya ulaştı. Yetkililer ölçülen değerlerin anormalliğinden ötürü büyük bir kaza meydana geldiğini tahmin etti.
ÇERNOBİL NE ZAMAN İNŞA EDİLDİ?
Çernobil Nükleer Santrali 4 Şubat 1970 yılında Sovyetler Birliği tarafından o zamanlar SSCB toprağı olan Ukrayna'da inşa edildi.
ÇERNOBİL'İN ETKİLERİ NELERDİR?
26 Nisan 1986'da Çernobil santralinde meydana gelen patlamada, Hiroşima'ya atılan atom bombasından 400 kat fazla radyasyon atmosfere yayılmıştı.
Kazadan sonra 10 gün boyunca havaya büyük miktarda radyoaktif madde salındı. Özellikle iki önemli izotop, İyot-131 ve Sezyum-137, halkın önemli miktarlarda doz almasına sebep oldu.
Çevreye salınan çoğu madde enkaz üzerinde toplandı ancak daha hafif maddeler rüzgar ile taşınarak Ukrayna, Beyaz Rusya, Rusya ile İskandinavya ve Avrupa'nın bir bölümüne taşındı.