Dünya tarihinde iz bırakan 10 kadın
Dünya tarihi boyunca insanlık, pek çok mücadeleye, savaşa, direnişe, keşfe, bilimsel gelişmeye ve birçok ilke şahit oldu. İnsanlık tarihini değiştiren, dönüştüren ve ona yön veren pek çok olayda kadınların oldukça önemli bir rolü bulunuyor. Verdikleri mücadelelerle, gösterdikleri dirayetle yaşam öykülerimize ilham olabilecek tarihte iz bırakan 10 kadının yaşamından kesitleri sizlerle buluşturuyoruz.
📌Abbasiler zamanında yaşayan Fatıma el Fihri, zengin eğitimli bir aileye mensuptu. İlim konusunda çok iştiyaklı olan Fatıma, bilim, tıp, sanayi ve teknoloji alanında insanları aydınlatacak bir ilim merkezinin ihtiyacı ile ailesinden kalan mirası bir üniversite kurarak değerlendirdi. Üniversitenin yapımı tamamlanana kadar her gün oruç tutup ibadet ve dua ile meşgul olarak ilim merkezinin devamını niyaz etti.
📌Dünyanın ilk Müslüman kadın mucidi ve gökbilimcisi olarak tarihe geçen Meryem El-İcliyye, 900'lü yıllarda Halep'te dünyaya gözlerini açtı. Ömrü ile sınırlı kalmayacak çalışmalarıyla yüzyıllar sonrasını etkiledi. Mevcut olana yaptığı eklemelerle geliştirdiği usturlab sayesinde yüzyıllarca gökyüzünün rehberi oldu.
📌Meryem El-İcliyye, 10'uncu yüzyılda kendisine bir meslek edinmiş ve günümüze dek alet yapım becerisiyle anılan bir isim olmuştu. El-İcliyye, Bağdat'ta ünlü bir usturlap yapımcısının çırağı olan babasının öğrencisiydi. El-Usturlabi, olarak da bilinen El-İcliyye, ustaca yaptığı usturlaplarla yaşadığı dönemde oldukça dikkat çekti. Usturlabın ünü kolay taşınması, sezgisel ve esnek olmasından kaynaklanmaktaydı.
📌Günümüzde saat, pusula, navigasyon cihazları başta olmak üzere; zaman, mesafe ölçümüne yarayan ve astronomik hesaplarda kullanılan pek çok cihazın atası olan usturlabı geliştirerek çağlar aşan bir bilim insanı olduğunu gösterdi. Yaptığı usturlab ile gök cisimlerinin yüksekliğini ölçmeyi başardı. İcliyye, usturlaba eklediği yeni özellikler ile adeta çığır açtı. Usturlabı geliştirdiği bu karmaşık yapılı icat Bağdat'ın idarecisi Seyfüddevle'nin dahi takdirini kazanmıştı. İcliyye bunun üzerine saraya davet edildi. Seyfüddevle'nin takdirini kazanmakla da kalmamıştı ve desteğini de almıştı. İmkânları geliştirildi ve saray hizmetinde istihdam edildi. Burada yönetimin sipariş ettiği usturlapları imal etti.