Geçmişten günümüze uzay çalışmaları
Geçmişi astronomik keşiflere kadar uzanan uzay çalışmaları, tarih boyunca en büyük rekabet alanlarından biri oldu. Özellikle Soğuk Savaş döneminde ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki uzay yarışları ile bu alanda pek çok atılım ve ilk gerçekleştirildi. İlerleyen yıllarda uzay yarışlarına diğer ülkelerin yanı sıra özel sektör de dâhil oldu ve pek çok teknoloji girişimcisi, "uzaya turistik yolculuk yapmak" amacıyla yatırımlarını bu alana kaydırdı.
Giriş Tarihi: 11.02.2021
17:29
Güncelleme Tarihi: 04.10.2023
16:10
Sesli dinlemek için tıklayınız.
UZAYA TURİSTİK SEYAHAT FİKİRLERİ
Özel girişimlerden SpaceX, Virgin Galactic, Blue Origin ve SpaceShipTwo gibi şirketler ise turistik amaçlı yolcu taşımak için mekikler ve uzay araçları geliştirmeye devam ediyorlar.
🔹
Uzay yarışları denildiğinde özel girişim konusunda ön plana çıkan ilk isim Elon Musk . Musk, 2002 yılında kurduğu SpaceX adlı teknoloji şirketi ile bu alana ciddi yatırımlar yapıyor. Uzaya turistik amaçlı yolculuklar düzenlemek isteyen Musk, geçtiğimiz günlerde tamamen sivillerin katılacağı ilk uzay yolculuğuna çıkacak dördüncü kişiyi, bir çocuk hastanesine bağış yapan kişiler arasından çekilişle seçeceğini açıkladı.
Dünyanın en zengin kişisi olan Jeff Bezos, satın aldığı Blue Origin roket firması ile uzay turizmini başlatmayı hedefleyen bir diğer isim. ABD'li milyarder Richard Branson, Virgin Galactic şirketi ile yaklaşık 17 yıldır bu hedef için çalışıyor.
📌 Christian Davenport'ın kaleme aldığı Uzay Baronları kitabını incelemek için tıklayın.
UZAY YOLCULUĞU İLE İLGİLİ HEDEFLER
Milli Uzay Programı, Türkiye'nin gelecek 10 yıldaki yol haritalarından biri. Üretilen teknoloji ile uzay ekonomisi anlamında önemli bir güç haline gelmek hedefleniyor.
🔹
Türkiye'nin "Milli Uzay Programı" kapsamında gerçekleştirilmeyi hedeflediği uzay yolculuğuna dair detaylar ve hedefler şu şekilde:
📌 Cumhuriyetin 100. yılında Ay'a ilk teması gerçekleştirmek.
📌 Yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edebilecek ticari marka ortaya çıkarmak.
📌 Türkiye'ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmek.
📌 Uzaya erişimi sağlamak ve bir uzay limanı işletmesi kurmak.
📌 Uzay havası ya da meteorolojisi olarak adlandırılan alana yatırım yaparak uzaydaki yetkinliği arttırmak.
📌 Türkiye'yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha ileri seviyeye ulaştırmak.
📌 Uzay sanayisi ekonomi sistemini geliştirmek.
📌 Bir uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kurmak.
📌 Uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağını yetiştirmek.
📌 Bir Türk vatandaşını uzaya göndermek.