Hz. Ömer'in (RA) ilkleri
İslam tarihinin mümtaz isimlerinden Hz. Ömer (RA), aldığı önemli kararlar ve gerçekleştirdiği eylemler ile hem yaşadığı dönemi etkiledi hem de kendisinden sonra gelen kuşaklar üzerinde etkili oldu. Öyle ki asırlar boyunca karakteri, yöneticiliği ve adaletli tavrı hükümdarlar için örnek teşkil etti. Merkezi otoriteyi güçlendiren, Müslümanlar arasındaki beraberliği artıran ve imar faaliyetlerini önceleyen Hz. Ömer'in (RA) bazı icraatları, İslam tarihinde ilk olma özelliği taşıyordu.
🔸 Fetihlerin genişlemesi ve devletin her açıdan ilerlemesi pek çok eksikliği ortaya çıkarır. Bunlardan birisi de Müslümanların ortak olarak kullanabilecekleri bir takvimden yoksun kalmalarıdır.
🔸 Hz. Ömer (RA) bu sorunu bertaraf etmek ve ortak bir takvimi yaygınlaştırmak için hicreti takvimin başlangıcı kabul ederek Hicri 16. yılda Hicri Takvimi ortaya çıkarır.
🔸 İslamiyet'in büyük fetihlerle beraber farklı kıtalara yayılması Hz. Ömer (RA) devrine aittir. İlk halife Hz. Ebubekir (RA) ile başlayan fetihler bu süreçte artarak devam eder.
🔸 Şam, Mısır, Irak gibi devrin kültürel ve ticari merkezlerinin yanı sıra İran'ın bir bölümünün de fethedilmesi ile beraber hem sınırlar hem de ufuklar genişler.
🔸 Hz. Ömer'in (RA) adı geçtiğinde en çok hatırlanan hususlardan birisi kendisinin adalete olan düşkünlüğüdür. Hz. Ömer (RA) bu anlayış çerçevesinde büyük bir değişiklik yapar.
🔸 Şehirlere valilerden ayrı olarak kadılar atar. Böylece idare ve yargı iki ayrı koldan ilerler ve devlet mekanizması hızla hareket etmiş olur.
🔸 Hz. Ömer (RA), tebaayı kendisine Hak Teala'nın bir emaneti olarak görüp bu minval üzere hareket edip, insanlara karşı sorumluluğu altında ezilen bir karaktere sahiptir.
🔸 İnsanları korumak, şehri kolaçan ve güvenliği sağlamak maksatlarıyla Hz. Ömer (RA) geceleri Medine'yi tek başına yürüyerek dolaşır. Böylece halk arasında güven sağlar.
🔸 Hicaz'a yerleşen ilk Yahudiler, Babil Kralı Buhtunnasr'ın Kudüs işgali sonrasında Hayber, Yesrib, Fedek gibi önemli şehirlere yerleşirler. Bölgede ticaret yaparak önemli bir mevki işgal ederler.
🔸 Var olan huzuru sürekli olarak bozmaları sebebiyle Hz. Ömer (RA), Yahudileri Hicaz topraklarından sürer. Bu yasağın istisnası ise tüccar ve sanatkarlardır. Bu zümrelerin üç günden fazla olmamak koşuluyla Hicaz'a girebilmelerine izin verir.