İbn-i Sina ilaçlarını nasıl hazırlardı?
Modern tıbbın kurallarını belirleyen bir İslam alimi olan İbn-i Sina'nın 276 esere imza attığını ve bu eserlerinin, yüzyıllar sonra bile birincil kaynak olarak okutulduğunu biliyor muydunuz? Ya da "Hekimlerin Piri'' olan İbn-i Sina'nın bin yıl önce kaleme aldığı Küçük Tıp Kanunu'nda sağlıkla ilgili önemli öğütlerinin halen geçerliliğini muhafaza ettiğini? Sizler için, İbn-i Sina'nın ilaçlarını nasıl hazırladığını derledik.
İbn-i Sina'nın en ünlü eseri El-Kanun fi't-Tıb, beş kitaptan meydana gelmiştir.
Birinci Kitap: Tıp biliminin temel konuları hakkında
İkinci Kitap: Basit ilaçlar hakkında
Üçüncü Kitap: Baştan ayağa kadar tek tek organ hastalıkları hakkında
Dördüncü Kitap: Ateşli hastalıklar, zehirlenmeler ve yaralanmalar hakkında
Beşinci Kitap: İlaçların hazırlanması, formülasyonları içeren reçeteler hakkında
''Kalp çarpıntısına karşı kişniş yiyebilirsiniz. Omurgalarınızda ağrı varsa piliç suyu içiniz.''
İLAÇLARIN ETKİLERİ NASIL ANLAŞILIYORDU?
İbn-i Sina ilaçların etkilerini ve güçlerini tecrübe ve kıyaslama yaparak belirlemektedir. İlaçların etkilerini ve güçlerini belirlerken aşağıdaki deneyimleri edinmiştir.
İLAÇLAR NASIL SINIFLANDIRILIRDI?
Aristo gibi, yeryüzündeki her şeyin dört unsur, yani toprak, su, hava ve ateşten meydana geldiğini kabul eden İbn-i Sina, yine Aristoteles gibi bu unsurların kendilerinin belli özellikleri olduğunu kabul etmiştir. Bu unsurlardan toprak ve su ağırdır; hava ateş hafiftir; Ağır olanlar aşağı doğru hafif olanlar yukarı doğru hareket eder.
Sınıflandırmanın sebebi, ilaçların vücuda kıyasla durumunu belirtmektedir. Örneğin vücutta sıcaklık oluşturan ilaçlara sıcak ilaçlar denir. İlacın kullanan tarafından yararlı olması için ilaç ile vücudun yapısı bu dört unsur tarafından uyu içinde olmalıdır.