İcatları yüzünden ölen 10 mucit
Mucitlerin hayatları genellikle oldukça ilginçtir. Kimi tüm parasını kaybeder, kimi akli dengesini, kimi ise hayatını… Sizler için icatlarının kurbanı olan on mucidi derledik.
Giriş Tarihi: 19.10.2018
12:52
Güncelleme Tarihi: 10.05.2020
13:46
İcatlarıyla dünyaya en çok zarar veren bilim insanı
Bilim insanları genelde yaptıkları şeylerle dünyaya katkıda bulunurlar fakat Thomas Midgley'de durum biraz farklı. Thomas Midgley'in icadı olan kurşun, nörotoksin özelliğine sahip bir maddedir. Bu maddeye olması gerekenden fazla maruz kalan canlıların beyni ve merkezi sinir sistemleri onarılamayacak şekilde tahrip oluyor.
Aynı zamanda yoğun bir şekilde alınan kurşun maddesi körlük, uykusuzluk, böbrek yetersizliği, işitme kaybı, kanser ve felç gibi ağır sonuçlar da doğuruyor. Tüm bu yan etkiler o zamanlar bilinmediği için kurşun da heroin gibi çok ucuz ve yüksek kar getiren bir madde olmasından ötürü piyasa sürüldü ve araç motorlarında kullanıldı.
Daha sonra kurşun kullanılarak üretilen arabaların %98'i bu maddeyle yapıldı ve milyonlarca insanın kalıtsal olarak yüksek miktarda kurşuna maruz kalmasına neden oldu.
Thomas Midgley, kurşunlu benzini ve karbon gazını bulması nedeniyle atmosfere en çok zararı dokunan kişi olarak tarihe geçti.
Kurşun zehirlenmesi ve çocuk felci yüzünden 51 yaşında yatalak olan Midgley kendini yataktan kaldıracak bir düzenek geliştirdi. Fakat 55 yaşında bu düzeneğin makarası tarafından boğularak hayatını kaybetti.
Bilimi uğruna ölen kadın Marie Curie
Marie Curie, Nobel ödülü kazanan ilk kadın ve aynı zamanda farklı bilim (Fizik ve Kimya) alanında iki ödül sahibi olan ilk insandır. Çalışmalarından dolayı, radyoaktivite birimine, "curie" adı verilmiştir. O dönemde radyoaktif etkiye maruz kalma imkânı oldukça kısıtlıydı. Ancak Currie radyoaktif maddeleri cebinde taşıyordu. U zun süre radyasyona maruz kalmasından dolayı öldü.
Curie'nin çalıştığı not defterleri aşırı derecede radyasyona maruz kaldığı için, ancak kurşun kaplı bölmelerde muhafaza edilip, sadece radyoaktif koruma altında incelenebilmektedir. Bu yüzden ona, "bilim için ölen kadın" denilir. Marie Curie başarılarından dolayı bu şerefe layık görülen ilk kadındır.
Titanik gemisinin baş mühendisi olan Thomas Andrews, döneminin en büyük transatlantiği olan Titanic'i tasarladı. İnşa sürecinde Titanik'in buz dolu denizlerde zarar görebileceğini tahmin etmişti.
Bu nedenle geminin içinde 46 filika olmasını istedi. Fakat yolculuk sırasında gemideki filika sayısı sadece 20'ydi. Titanik ilk seferine çıktıktan yalnızca dört gün sonra buz dağına çarparak battı ve Andrews 1517 kişiyle beraber öldü.
Louis Alexander Slotin, İkinci Dünya Savaşı sırasında nükleer silah üretmek için başlatılan Manhattan Projesi'nde görev aldı. Plütonyum üstüne çalışırken yanlışlıkla bir füzyon tepkimesi başlattı. Kaza gününde, Slotin'in tornavidayı, reflektörün çekirdeğin etrafında yer almasını sağlayarak, üst reflektörü indirirken bir inçlik bir kesiti dışarı doğru kaydırdı.