İnsanlık tarihine yön vermiş 'ufak' hatalar
Zaman, durağanlığı bünyesinde barındırmayan bir soyutluk mekanizmasıdır. Ancak soyutluğunun içerisinde hatıraları, olayları barındırır. Su misali de değiştiği yönde başka yataktan akar. İnsanlık da zaman içerisinde kendine yer bulur. Bazen insanların büyük adımları zamanın üzerine hüküm sürerken bazen de yaptığı 'ufak' hatalarla zaman asıl gücün kendisinde olduğunu insanoğluna hatırlatır. İnsanlığın tarihe yön verdiği 'küçük' hatalarını sizler için derledik.
1942 yılında, Boston'daki hindistan cevizi korusu ve tesisi ağzına kadar doluydu. Bir çalışan karanlıkta elektrik düğmesini bulabilmek için kibrit yaktı ve o kibrit yangına sebep oldu.
Daha kötü olansa, panikle herkes kapılara doğru koştu ve bu kapılar dışarı değil, içeri doğru açılan kapılardı. Aynı panikle kapıya doğru koşan kalabalık, öndeki kalabalığı kapıya doğru itti ve hiç kimse kapıyı içeri doğru açamadı. 492 kişi o gün o tesiste öldü.
Amerikan Devrimi'nin kırılma noktalarından biri Washington komutasındaki Amerikan ordusunun, kışın ortasında Delaware'ı geçerek Trenton'ı almasıydı. İngiliz destekli güçlerin bu savaşı kaybetmesine neden olan ufak hata ise ordu komutanı Johann Gottlieb'in, İngiliz yanlısı bir çiftçinin Washington'ın ordusunun hareketini haber veren notunu okumaya değer görmemesiydi. Not, Gottlieb savaşta öldükten sonra cebinde açılmamış halde bulunmuştu.
İkinci Dünya Savaşı sırasında ilan edilen Postdam Bildirgesi'nde, Müttefikler Japonya'nın şartsız teslim olmasını talep etti. Japon Başbakanı Kantaro Suzuki buna "mokusatsu" diye yanıt verdi. Başbakan Suzuki'nin kullandığı kelimenin içerik bakımından "belirsiz" olmasının yanısıra, peşinden "tek alternatiflerinin sonuna kadar mücadelelerini sürdürmek" olduğunu söylemesi; çevirmenin "mokusatsu" kelimesini "cevap vermeye değmez" şeklinde yorumlayarak, Başkan Truman'a iletmesine yol açtı. Oysa mokusatsu, Japonca'da hem anlamak ve düşünmek, hem de umurunda olmamak anlamına geliyordu. Bundan 10 gün sonra Japonya'ya ilk atom bombası düştü.
NASA'nın Mars'ın yörüngesine yolladığı bir uydu, ölçü birimlerindeki bir hata nedeniye uzay boşluğunda kayboldu. Uzay aracının jet tahrik sistemini üreten Lockheed Martin firması, NASA'nın kullandığı metrik ölçü birimleri yerine emperyal birimleri kullanmıştı. Bu durum, aracın kontrol edilmesini imkansız hale getirdi ve araç başıboş biçimde uzayın derinliklerine doğru yol aldı.
Soğuk Savaş'ın sonunu simgeleyen olaylardan biri olan Berlin Duvarı'nın yıkılması, Doğu Alman politikacı Günter Schabowski'nin bir basın toplantısında yaptığı "ufak" bir hata nedeniyle oldu. Berlin Duvarı'ndan geçiş kurallarıyla ilgili bazı değişiklikler yapılacaktı fakat Schabowski'nin seçtiği sözler, gazetecilerin duvarın tamamen kaldırılacağı izlenimi edinmesine neden oldu. Duvarın yıkılacağı haberi bütün ülkede yayılınca, yetkililer olası bir isyan yerine duvarı yıkmayı seçtiler. Duvarın çöküşünü hızlandıran Schabowski, 2015'te bir dönem Batı Berlin olan topraklarda 86 yaşındayken öldü. Bu olay nedeniyle Almanya'nın "kazara kahramanı" olarak anılıyor.