İnsanlık tarihine yön vermiş 'ufak' hatalar
Zaman, durağanlığı bünyesinde barındırmayan bir soyutluk mekanizmasıdır. Ancak soyutluğunun içerisinde hatıraları, olayları barındırır. Su misali de değiştiği yönde başka yataktan akar. İnsanlık da zaman içerisinde kendine yer bulur. Bazen insanların büyük adımları zamanın üzerine hüküm sürerken bazen de yaptığı 'ufak' hatalarla zaman asıl gücün kendisinde olduğunu insanoğluna hatırlatır. İnsanlığın tarihe yön verdiği 'küçük' hatalarını sizler için derledik.
NASA'nın Mars'ın yörüngesine yolladığı bir uydu, ölçü birimlerindeki bir hata nedeniye uzay boşluğunda kayboldu. Uzay aracının jet tahrik sistemini üreten Lockheed Martin firması, NASA'nın kullandığı metrik ölçü birimleri yerine emperyal birimleri kullanmıştı. Bu durum, aracın kontrol edilmesini imkansız hale getirdi ve araç başıboş biçimde uzayın derinliklerine doğru yol aldı.
Soğuk Savaş'ın sonunu simgeleyen olaylardan biri olan Berlin Duvarı'nın yıkılması, Doğu Alman politikacı Günter Schabowski'nin bir basın toplantısında yaptığı "ufak" bir hata nedeniyle oldu. Berlin Duvarı'ndan geçiş kurallarıyla ilgili bazı değişiklikler yapılacaktı fakat Schabowski'nin seçtiği sözler, gazetecilerin duvarın tamamen kaldırılacağı izlenimi edinmesine neden oldu. Duvarın yıkılacağı haberi bütün ülkede yayılınca, yetkililer olası bir isyan yerine duvarı yıkmayı seçtiler. Duvarın çöküşünü hızlandıran Schabowski, 2015'te bir dönem Batı Berlin olan topraklarda 86 yaşındayken öldü. Bu olay nedeniyle Almanya'nın "kazara kahramanı" olarak anılıyor.
ABD'nin 1961'de Castro karşıtı Kübalı gruplarla birlikte düzenlediği Domuzlar Körfezi Çıkarması'nın başarısız olmasının nedeni, Pentagon'un zaman dilimlerinden dolayı oluşan farkı hesaba katmamasıydı. Karadan hareket eden grupların uçaklarla desteklenmesi düşünülmüş fakat uçaklar planlanandan bir sat geç gelince Küba savaşı kazanmıştı.
Roma Cumhuriyeti'nin korkulu rüyası Kartacalı Hannibal, Alp Dağları'nı filleriyle geçmesiyle bilinir. Ama bu mükemmel taktiğin nedeni Kartacalı'nın dehası değil, sakarlığı. Hannibal, Alplerde 38 bin kişilik ordusuna yolun güvenli olduğunu kanıtlamak için asasını kara vurur ve büyük bir çığın düşmesine neden olur. Çığ, Hannibal'ın 18 bin askerini ve 2 bin atını öldürür. Dağları fillerle geçmek zorunda kalırlar. Tüm zamanların en büyük askeri dehalarından biri olarak kabul edilen Hannibal Barca, en büyük düşmanı Roma'nın dahi, onu kendi taktikleriyle yenmeyi başarabildiği "stratejinin babası" olarak kabul ediliyordu.