İslam devletlerinde saray ve hükümdarlara hizmet eden görevliler
İslam devletlerinde saray hem hükümdarın ailesiyle birlikte yaşadığı özel alan hem de devlet işlerinin görüldüğü yer olarak ana merkez konumundaydı. Saray teşkilatında hükümdarın gerek resmi gerekse özel işlerini yürüten birtakım görevliler bulunurdu. Bu hizmetliler yemeklerin tadımından tutun da hukuki meselelere kadar saraydaki tüm işlere yardımcı olurlardı. İşte İslam devletlerinde saray ve hükümdarlara hizmet eden görevliler...
Önceki Resimler için Tıklayınız
Sarayın günlük hizmetlerinden sorumlu görevlidir.
Hükümdarın temizlik işlerinden sorumlu görevleridir.
Taştdâr, İslâm devletlerinin bazılarında, hükümdarların ellerini yıkamaları ve abdest almaları için önlerine leğen ve ibrik getirerek hizmet eden saray görevlisi. Hükümdar elini yıkarken ona su döken saray görevlisi olan bu görevlilere "İbrikdar" da denilmekteydi. Taştdâr; Farsça taşt ve dârdan meydana gelmektedir.
Hükümdar ve vezirden sonraki en büyük görevlidir. Hükümdar ve halk ile Hükümdar ve Divan üyeleri arasında görüşme ve buluşmaları ayarlardı.
Bütün hâciblerin âmiri olmak üzere hâcibü'l-hüccâblık görevi ilk defa 940 yılında ihdas edilmiştir. Hâcibin resmî görevleri sarayda halifeyi korumak, saray görevlilerini kontrol etmek ve merasimleri düzenlemekti.