Arama

İslam uygarlığının ‘altın çağı’na dair 15 ilginç bilgi

İslam uygarlığının "altın çağı" olarak adlandırılan 7 ila 17'inci yüzyıllar arası, farklı kültürden birçok insanın yeni buluşlara imza attığı ve dünyayı değiştirdiği yıllardı. İspanya'dan Kuzey Afrika'ya, Orta Doğu'dan Endonezya ve Çin'e kadar üç kıtaya yayılmış olan İslam Uygarlığı, bilim, matematik, tıp, teknoloji, mimarlık gibi daha birçok dalın ilerlemesini sağladı. Bu dönemdeki buluşların en ilginçlerini sizler için derledik.

  • 1
  • 15
KANATLI UÇUŞ
KANATLI UÇUŞ

Abbas Kasım İbn Firnas, ilk bilimsel uçma girişimini, bir tür kanat vazifesi gören bol bir pelerini çıtalara tutturarak gerçekleştirdi. İbn Firnas, İspanya'daki Kurtuba Ulu Camii'nin minaresinden aşağıya atladı.

İbn Firnas, 23 yıl sonra 65 yaşındayken, bugün planör dediğimiz aletle ilk kontrollü uçuşu yaptı. Onun bir kuşa benzeyen planörü, kartal tüyleriyle kaplanmış ipektendi.

"Uçmaya dair 15 inanılmaz gerçek" adlı haberimizi okumak için tıklayın.

  • 2
  • 15
EN ESKİ ÜNİVERSİTE
EN ESKİ ÜNİVERSİTE

Fatıma el Fihrî, 1150 yıl önce, Fas'ta bulunan ve hala dünyanın en eski ve modern üniversitesi olan Karaviyin'i kurdu.

İyi eğitim görmüş bir kadın olan Fatıma, başarılı bir tüccar olan babasından büyük bir miras kalması üzerine, bu servetin tamamını Fas'taki halkın ihtiyaçlarına uygun bir cami/üniversite yaptırmak için kullanmaya söz verdi.

İnşaat öncesinde, binanın yapımında kullanılacak malzemenin tamamının aynı ülkeden getirilmesini şart koşan Fatıma, projenin başlamasından tamamlanmasına kadar her gün oruç tuttu.

"9'uncu yüzyıldan günümüze Müslüman mirası üniversiteler" adlı haberimizi okumak için tıklayın.

  • 3
  • 15
SELİMİYE CAMİİ
SELİMİYE CAMİİ

Mimar Sinan, 16'ıncı yüzyıl Osmanlı topraklarında, o güne kadarki en yüksek ve en geniş kubbeli çatıları tasarlayarak bu konuda ünlü oldu.

Hayatına sıradan bir marangoz olarak başlayan ve bugün dahi dünyanın gelmiş geçmiş en büyük mimarı olarak tanınan Mimar Sinan, üç Osmanlı Sultanına 477'den fazla cami, medrese, külliye gibi pek çok bina tasarımı yaptı.

"15 maddede Mimar Sinan" adlı haberimizi okumak için tıklayın.

  • 4
  • 15
CERRAHİ ALETLER
CERRAHİ ALETLER

10'uncu yüzyılda İslam Uygarlığındaki doktorlar, günümüzdeki bazı cerrahi aletlere benzeyen ve hala kullanılan malzemelerin temelini oluşturdular.

Endülüs'ün en büyük tıp doktoru olan Zehrâvî, 30 ciltten oluşan "Kitab el-Tasrif" adlı tıp kitabı ile dünya cerrahi tarihine en büyük katkılar yaptı.

Zehravî'nin eserindeki "Cerrahi Üzerine" başlıklı bölümde cerrahi aletlere ilişkin detaylı açıklamalar, görenleri hayrete düşürecek türde.

"Müslüman âlimlerden miras cerrahi aletler" adlı haberimizi okumak için tıklayın.

  • 5
  • 15
EL İDRİSÎ’NİN DÜNYA HARİTASI
EL İDRİSÎ’NİN DÜNYA HARİTASI

Müslüman âlim El İdrisî, Kristof Kolomb Amerika'yı keşfetmeden çok önce, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'yı gösteren bir harita çizdi.

Nitekim Kristof Kolomb'un Amerika keşif yolculuğunda elinde bir harita bulunuyordu. 10'uncu yüzyıldan itibaren Müslümanlar, Amerika'ya gitmeye başlamış hatta bir kısmı da dönmemişti.

"Amerika'yı Müslümanlar mı keşfetti?" adlı haberimizi okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN